“Оставка” и “Гешев е позор”: най-големият протест дотук

София София

“Оставка” и “Гешев е позор”: най-големият протест дотук

Искам да живея в България“, “Оставка“, “Гешев е позор“: четвърти пореден ден в София хиляди хора излязоха на улицата. Те искаха оставката на правителството и на главния прокурор. И в други градове имаше протести.

Искам да живея в България“, “Оставка“, “Да върнем правосъдието на държавата“: това са само три от посланията на множеството плакати на протестиращите срещу правителството в София. Четвърти пореден ден хиляди хора излязоха на улицата – въпреки пандемията от коронавирус. Те демонстрираха срещу правителството на Бойко Борисов и срещу главния прокурор Иван Гешев.

Протести имаше и в други градове

Освен в София, протести се проведоха в Бургас, Пловдив, Варна, Благоевград и Габрово. Според редица медии, това е бил най-многобройният протест като брой участници в цялата страна до този момент. Сайтът Медиапул посочва, че става дума за десетки хиляди протестиращи. За разлика от втория ден на протеста, когато имаше множество сигнали за полицейско насилие, демонстрацията в неделя премина спокойно. Проверката за упражнено полицейско насилие над участници в протеста в петък продължава. Тя трябва да приключи най-късно след месец, по думите на главния секретар на МВР Ивайло Иванов.

В събота премиерът Бойко Борисов обяви, че няма да подаде оставка. “Моята глава е дебела, можете да я чупите колкото искате“, заяви той. “Който си обича държавата не иска да я счупи и няма да направи така, че да се бият хората.” Борисов съзира в протестите заговор между президента Румен Радев, ДПС и “Да, България” за сваляне на правителството.

Как започна всичко

Протестите бяха породени от две събития от миналата седмица: включването на живо във Фейсбук на Христо Иванов и Иво Мирчев от “Да, България“, което показа, че НСО не допуска хора до държавен плаж, разположен близо до лятната резиденция на Ахмед Доган, и претърсването в президентството, извършено от полиция и прокуратура.

About Другата гледна точка
Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.