пт. дек. 2nd, 2022

Осъдиха Навални на 3,5 години ефективно

Московски съд уважи иска на прокуратурата и замени условната присъда на опозиционера Алексей Навални с ефективна. Какво следва?

Московски съд замени условната присъда на Алексей Навални с ефективна. Опозиционният политик трябва да прекара 3 години и половина зад решетките, след като се приспадне времето, което е прекарал под домашен арест. Това стана ясно днес след продължило часове съдебно заседание. 

Руската федерална служба за изпълнение на наказанията настояваше условната присъда на Навални от 2014 година да бъде заменена с ефективна. Присъдата на Навални е с петгодишен изпитателен срок, но той беше удължен, след като опозоционерът не се яви за мярката „подписка„, докато беше в Германия. Там той се лекуваше след отравянето си с Новичок през август. На 17 януари Навални се завърна в Русия и беше арестуван още при пристигането си. Опозиционерът обвинява руския президент Владимир Путин за отравянето си. В съда днес той нарече Путин „отровител„. 

Според Навални и привържениците му делото е политическо мотивирано

Навални отхвърли обвиненията на прокуратурата в съда. Той заяви, че е представил на Федералната служба за изпълнение на наказанията своя адрес в Германия. „Какво повече трябваше да направя? Трябваше да изпратя видео от физиотерапията ли?„, попита той. 

Опозиционият политик заяви, че целта на процеса е хората да бъдат сплашени. „Затваряш един, за да сплашиш милиони. Много се надявам, че този процес няма да се приеме от хората като сигнал да се страхуват. Стотици хиляди и милиони не могат да бъдат затворени„, каза още Навални в съдебната зала, в която присъстваха и редица чуждестранни дипломати. Великобритания, Германия, Съединените щати и Съветът на Европа осъдиха решението. 

Задържането на Алексей Навални в средата на януари отприщи многохилядни протести в цяла Русия. Кремъл реагира с репресии. Над 5 хиляди бяха задържани само по време на демонстрациите миналата неделя.