Омразата…

При наличието на многомилиони протестиращи в Египет, стотици хиляди в Бразилия и десетки хиляди в Турция, у нас протеста наистина изглежда като стачка, особено заради това, че извън столицата не хваща корени и това е. Да не говорим, че полицейските бюлетини за броя на присъстващите показват чувствително по-малко, отколкото твърдят самите протестиращи, което е нормално, но нямаше да бие на очи, ако и самите медии не разпространяваха главно версията на протестиращите и съвсем не отразяваха официалните данни.

Другият освен проблем на протестиращите в момента е, че те нямат искания, които да предявят. Омразата, която води част от тях, ги кара да изглеждат като болни от бяс, отричайки всякакъв разговор с “комунисти, турци и фашисти“. В Бразилия протестиращите седнаха на една маса за преговори с правителството, в Турция също протестиращи говориха с Ердоган и правителството, в Египет положението е взривоопасно, защото протестиращите не искат да седнат на една маса, водени най-вече от нетърпимост, която в техния случай е пределно ясна – не искат налагане на Шериата в Египет и искат повече сигурност по улиците. Ала за разлика от нас, опозицията в Египет даде една година на правителството да покаже дали може да стори нещо и то не успя. Те имат черно на бяло действителността, която е ясен аргумент за протестите. У нас правителството не бе почнало да работи и още  на втория ден почнаха протестите, които сами по себе си са чисто политически по характер вече.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.