СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Огненият ад в Гърция
ср. юни 29th, 2022

Огненият ад в Гърция

Цяла Гърция е в шок: опустошителните горски пожари отнеха живота на най-малко 80 души. Медиите говорят за „истински апокалипсис„.

В началото на тази седмица в курорта Рафина на североизток от Атина все още цари идилична атмосфера: семейства се припичат на плажа, млади двойки се наслаждават на чаша кафе под лъчите на слънцето, селските спопани работят на нивите си. Но изведнъж пламва страшен пожар, разпространява се с невиждана бързина поради силния вятър, ситуацията бързо излиза извън контрол. На плажа или на път към него хиляди хора се оказват заклещени в огнен обръч. Не всички успяват да се гмурнат във водата или да побягнат към Атина. По същото време пожарната се опитва да овладее огнената стихия в Кинета на запад Атина и затова не е в състояние веднага да мобилизира сили за Рафина.

Във вторник сутринта правителственият говорител Димитрис Цанакопулос съобщава, че са загинали най-малко 50 души. Днес вече се говори за поне 80 жертви. Над 150 души, сред които и много деца, са ранени или имат тежки изгаряния. Никой не знае точния брой на безследно изчезналите.

„Боим се, че ще намерим още жертви“

От вторник насам 150 експерти на съответните министерства обикалят града и правят експертизи на всички пострадали сгради. Боим се, че в много от постройките ще намерим още жертви, най-вероятно възрастни хора, които не са успели да избягат навреме„, казва Мирон Цакиракис от градската управа в Рафина. Освен това в региона се трудят много сезонни работници от Азия, които по всяка вероятност изобщо не са били регистрирани от властите.

Истински апокалипсис„, написа излизащият в Атина вестник „Та Неа„. А пред телевизия „Алфа“ млад мъж разказва, че просто не може да повярва на късмета си: „Плъмъците ме застигнаха близо до пристанището. Изпаднах в паника, не знаех какво да правя и просто скочих във водата. За щастие по някое време дойде една спасителна лодка„, споделя мъжът.

По нареждане на министър-председателя Алексис Ципрас от вторник в Гърция е обявен тридневен траур. „Нищо и никого няма да забравим, ще дойде време за обстоен анализ на случилото се, но сега не е моментът за политически спорове. Важно е да се мобилизираме и да се борим заедно„, заяви Ципрас в телевизионно обръщение, излъчено във вторник. С други думи: поне за момента да не мислим за пропуските и грешките на властите, защото това само ще попречи на и бездруго тежката работа на пожарникарите и спасителите. Повечето гърци точно това и правят – защото все още са в шок от измеренията на катастрофата, а и защото смятат, че към този момент критиките към властта биха се възприели като липса на уважение към жертвите. Дори лидерът на консервативната опозиция Кириакос Мицотакис, основният опонент на левия премиер Ципрас, обяви от Рафина, че в Гърция е ударил часът на солидарността и единството.

Въпреки това се чуват и критични коментари: „Разбира се, че не можем да очакваме чудеса, но би следвало да сме по-добре подготвени. Би следвало да разполагаме с разумен план за най-лошия случай. А такъв план очевидно няма, за което говори големият брой на жертвите„, пише атинският новинарски портал In.Gr.

В същото време гърците залагат на личната инициатива. Във Фейсбук хора от региона на Рафина предлагат помощ и подслон на пострадалите. Други пък се грижат за ранените домашни животни, а местните власти и редица неправителствени организации набират дарения и доброволци. Помощ предлагат и чуждестранни лидери, сред които турският президент Ердоган.

„Това е направо престъпно!“

Да, критиките към властите може и да са оправдани, но недоумение поражда и поведението на мнозина обикновени гърци. Например шофьорите, които в паническото си бягство от Кинета задръстиха аварийната лента на магистралата към Атина и така затрудниха придвижването на пожарните коли. „Това е направо престъпно, как може такова нещо! Пожарникарите отиват да спасяват твоя дом, а ти им пречиш„, възмущава се популярен гръцки автомобилен състезател в интервю за телевизия „Скай„. Гръцките медии съобщават, че полицията се е намесвала на няколко пъти, за да освободи аварийната лента на магистралата към Атина. Глоби за безсъвестните шофьори не е имало…