Обречени на унижение в България?

Германски съд постанови забрана за връщане на бежанци в България. Там бежанците били „обречени на унизително отношение„. Съдът признава, че и много българи водят труден живот, но ситуацията на бежанците била по-тежка.

Административният съд в Хановер, провинция Долна Саксония, постанови забрана за връщане на бежанци от Германия обратно в България. Съдиите аргументираха решението си с „нечовешките условия и лошото отношение към търсещите закрила в България„, което застрашавало нормалното им човешко съществуване. То не може да бъде обжалвано и е валидно „докато ситуацията в България не се промени коренно„, уточни говорител на съда.

„Нечовешко отношение“

Отсъждането е по жалба на 19-годишен кюрд, който е язид. Преди време той получил убежище в България, но по-късно успял да стигне до Германия заедно със семейството си. В решението на съда в Хановер, постановено по бързата процедура, се казва, че търсещите закрила в България са застрашени от безпризорност, както и че те „фактически нямат достъп до трудовия пазар и не могат да ползват системата от социални помощи в страната„. При тези обстоятелства връщането на въпросния бежанец в България би го обрекло на нечовешко и унизително отношение, аргументират се съдиите от Хановер.

Германският съд отхвърля аргумента в полза на връщането в България, привеждан от някои хора и институции, според който огромна част от българското население също живее при тежки условия. Според съдиите от Хановер, ситуацията на бежанците е още по-тежка, тъй като те нямат социални контакти, нито пък могат да разчитат на подкрепа от семейството или съседи.

Решението на съда в Хановер не означава, че Германия вече няма да може да връща бежанци обратно в България. То спира само екстрадирането на 19-годишния жалбоподател, но в бъдеще всички подобни случаи ще могат да се позовават на решението, взето от съдиите в Хановер.

Различни съдилища, различни решения

Преди една година друг германски съд – Административният съд в Саарлуис, провинция Саарланд – също постанови, че бежанците не могат да бъдат връщани в България, защото тя не е „сигурна трета страна„. Делото тогава беше заведено от сирийска гражданка с отхърлена молба за убежище в Германия. Тъй като тя е преминала през България, според Дъблинското споразумение би трябвало да бъде върната обратно в страната, през която е влязла на територията на ЕС.

И още един съдебен прецедент съществува по темата за екстрадирането на бежанци обратно в България: в началото на декември 2016 Административният съд в Дюселдорф, провинция Северен Рейн-Вестфалия, постанови, че Германия може да връща сирийски бежанци в България, но само ако са здрави и работоспособни. Делото беше заведено от сирийско семейство, което германските власти искаха да върнат обратно в България. Тогава съдиите решиха, че и в България признатите за бежанци имат право на социални помощи и медицински услуги и няма основание да се смята, че България ще се отнася „нечовешки и унизително“ към бежанците.