СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Нови данни за коронавирус: Ковид-19 атакува не само...
пт. сеп. 30th, 2022

Нови данни за коронавирус: Ковид-19 атакува не само белите дробове

Неочакван инсулт при млади хора, смъртоносна тромбоза, бъбречна недостатъчност? От какво всъщност умират болните от Ковид-19? „Възпалението на белите дробове е вероятно само първата крачка към катастрофата.

Инсулт, сполетял пациенти като гръм от ясно небе, бързо съсирване на кръвта и смъртоносни тромбози при хора без диагностицирани предишни заболявания? Всяка седмица по света се публикуват стотици нови клинични доклади. Някои от тях шокират дори и най-опитните медици. Така беше и с новината за младите пациенти в САЩ, починали съвсем неочаквано от инсулт. Преди броени дни за тези случаи информира „Вашингтон пост„. Някои от тези хора дори не са знаели, че са били заразени с новия коронавирус. Става дума за американци на възраст между 30 и 40 години, при които приживе не са били диагностицирани предишни заболявания.

Вашингтон пост“ разказва за един от случаите на неврохирурга Томас Оксли от болница в Ню Йорк. Той е изследвал мозъка на починал пациент и с фина игла се опитал да отстрани един съсирек. В този момент забелязал как около него кръвта също започнала да се съсирва. Спомня си, че в този момент изрекъл „луда работа„.

Кръвни съсиреци и бъбречна недостатъчност

Множат се сигналите, че при пациенти с тежки симптоми на Ковид-19 често се стига до бързо съсирване на кръвта и смъртоносни тромбози. Когато в края на 2019 в Китай избухна епидемията от коронавирус, бе обявено, че става дума за инфекциозно белодробно заболяване. Само че според новите информации, при онези пациенти, чийто организъм е по-чувствителен, възпалението на белите дробове е вероятно само първата крачка към катастрофата, пише германският „ФАЦ„.

И списание „Шпигел“ пише, че все повече лекари установяват, че новият коронавирус атакува далеч не само белите дробове, а също сърцето и кръвоносните съдове, както и мозъка и нервната система. При тежко протичане на болестта атакувани биват и бъбреците, посочва списанието. „Шпигел“ цитира президента на Германския съюз по нефрология Ян-Кристоф Гале: „При почти всички пациенти с Ковид-19, които се налага да бъдат обдишвани в интензивно отделение, се стига до остра бъбречна недостатъчност„.

Но как се стига дотук? „Шпигел“ обяснява, че при тежко болните от Ковид-19 се стига да по-бързо сгъстяване на кръвта. Вследствие на това може да се стигне до кръвни съсиреци, които запушват кръвоносните съдове. А това може да засегне и бъбреците. Някои медици информират за малки инфаркти в бъбречната тъкан и установявят, че стигне ли се до обдишване на пациента, бъбреците също биват атакувани. Дали тези пациенти ще страдат от дълготрайно увреждане на бъбреците? Твърде рано е да се говори за това, казва Гале. „За хронично заболяване на бъбреците можем да говорим, ако проблемите продължат три месеца. Така че засега е много рано да се правят подобни заключения„, казва специалистът.

Миналата седмица швейцарски учени също обявиха, че новият коронавирус атакува и кръвоносните съдове. На този фон мнозина се питат коя е истинската причина за смъртта на много от пациентите: кръвните съсиреци или възпалението на белите дробове?

До кръвни съсиреци се стига и при други болести, но не толкова често, както при болните от Ковид-19„, казва Нилс Кухер, директор на отдела по ангиология към Университетската клиника в Цюрих. Той е провел изследване заедно с медици от Милано, в което са обхванали данните за жертви на Ковид-19 в Италия, които са били лекувани в интензивно отделение. При близо една трета от починалите са установени тромбози. Подобни са и резултатите на изследване от Нидерландия, обхащащо 188 жертви, които са били лекувани в интензивни отделения – 30% от починалите са имали съсиреци на кръвта. И патологът Клаус Пюшел от Хамбург е установил изненадващо много случаи на тромбоза, както и на белодробни емболии. Белодробната емболия е най-тежкото усложнение вследствие на дълбока венозна тромбоза. При него част от тромб или цял тромб се откъсва и стига до белите дробове.

Експертът Нилс Кухер от Цюрих обобщава пред ФАЦ: „Твърде много време отмина докато разберем че тромбозата и белодробните емболии играят огромна роля при Ковид-19“ Новите данни могат да помогнат при изготвянето на нови планове за лечение. През следващите месеци под ръководството на Кухер в Швейцария ще се проведат изследвания на медикамети за разреждане на кръвта. Целта е да се установи дали те ще помогнат на болните от новия коронавирус.

„Твърде висок дял на белодробните емболии“

И германският сайт за научни изследвания scinexx.de обръща внимание на темата за смъртоносната тромбоза и белодробните емболии. Порталът цитира нидерландския лекар Фредерикус Клок, който посочва, че при една трета от пациентите, лекувани в интензивно отделение, се стига до кръвни съсиреци. „Дори и за пациенти в интензивното това е твърде висок дял„, казва той. Същото споделя и специалистът от Страсбург Ян Леонард-Лорен. Той е бил част от екип, провел изследване, обхващащо 106 пациента с тежки сипмтоми. 32 от тях са имали тежки белодробни емболии. И според учени от Ухан, 71% от починалите вследствие на усложнения при Ковид-19 са имали завишени стойности на кръвосъсирването.

Не бива да забравяме обаче, че при повечето хора Ковид-19 протича без усложнения. А мнозинството заразени дори не проявяват симптоми. Близо 80% не проявяват никакви симптоми или имат само леки оплаквания. Останалите 20% се разболяват сериозно, някои от които – тежко.