Активисти срещу ядрените оръжия взеха Нобел за мир

Нобеловата награда за мир беше присъдена на Международната кампания за премахване на ядрените оръжия ICAN. Решението е на норвежкия Нобелов комитет, а наградата се дотира с над 900 хиляди евро.

Международната Кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN) настоява за подписването на обвързващ международен договор – така наречената „Ядрена конвенция„. Кампанията беше основана през 2007 година по време на конференцията по Договора за забрана на ядрените оръжия от редица неправителствени организации. През 2011 към кампанията се бяха присъединили вече 200 организации от 60 страни. Цел на кампанията е да насочи вниманието на обществеността към опасността, която създават онези близо 27 хиляди ядрени бойни глави, останали още от времето на Студената война. Идеята е да се предизвика обществена дискусия и правителствата да бъдат поставени под натиск.

Сред най-видните привърженици на Кампанията за премахване на ядрените оръжия са Далай Лама, бившият Генерален секретар на ООН Бан Ки-мун, носителят на Нобелова награда за мир Дезмънд Туту и известният джазмен Хърби Хенкок.

Nobel Prize 'Shines Light' On Cause

97 носители дотук

Нобеловата награда за мир е едно от най-престижните отличия в света. От основаването си през 1901 година досега тя е присъждана 97 пъти на общо 130 личности и организации. Нейни носители са например Нелсън Мандела, Барак Обама, Майка Тереза, а миналата година я получи колумбийският президент Хуан Мануел Сантос.

Другите нобелови награди се присъждат от шведския Нобелов комитет, но по изричното настояване на Алфред Нобел, наградата за мир е в ръцете на норвежкия комитет. Материалното ѝ изражение възлиза на около 940 хиляди евро. Наградата на стойност 9 милиона шведски крони (около 940 хил. евро) ще бъде връчена на церемония на 10 декември в Осло.

Другите тазгодишни носители на нобелови награди са: британският писател Казуо Ишигуро – за литература; Джефри Хол, Майкъл Розбаш и Майкъл Янг получиха приза за медицина и физиология – работили за изясняване на механизма на биологичния часовник; Райнер Вайс, Бари Бариш и Кип Тор взеха Нобел за физика за изследванията им на гравитационните вълни; нобеловата награда за химия си поделиха Жак Дюбоше, Йоахим Гранк и Ричард Хендерсън – създатели на криоелектронната микроскопия, подобряваща изображенията на биомолекулите.