Няма по-популярен от нея: защо Мая Манолова има такъв блестящ рейтинг?

Няма по-популярен от нея: Мая Манолова се радва на най-високо одобрение сред българите. Цели 63% оценяват положително работата ѝ. На какво се дължи този блестящ рейтинг? И възнамерява ли Манолова да стане кмет на София?

Ако стане кмет на София, след по-малко от шест месеца Мая Манолова вече няма да е с най-високия рейтинг в държавата. Засега обаче омбудсманът се радва на най-голяма популярност. Според актуално проучване на изследователски център “Тренд”, единствените две институции, които събират одобрение от над 50 на сто, са омбудсманът и президентът – съответно 63% положителни оценки срещу 20% отрицателни и 53% положителни срещу 31% отрицателни.

Манолова и малките хора

В основата на институцията, ръководена от Мая Манолова, стоят принципи като независимост, безпристрастност и справедливост, а функцията ѝ е да защитава хората от лошо управление и да насърчава спазването на човешките права. Почти същите цели има и Комисията за защита от дискриминация, но никой не може да назове председателя ѝ без справка в Гугъл. Така че заслугите се падат на Манолова и на нейния екип. И на социалната чувствителност, която тя придоби, след като престана да бъде депутат от левицата. Манолова е винаги ангажирана с проблем, който засяга най-малко десетина хиляди души – например селските казани за варене на ракия, неизплатени трудови възнаграждения, колекторски фирми, пазарни монополи, мобилни оператори, електроразпределителни дружества…

Все проблеми, които партиите не закачат – навярно поради обвързаности с бизнес кръгове, със “силните на деня”. Затова “малките хора”, обидени от издевателствата на властта, отчаяни от липсата на справедливост, стават контингент именно на омбудсмана. Партиите, за които са гласували, не защитават правата им поради собственото си интересчийство. На този фон хиперактивността на Манолова и несекващият ѝ ентусиазъм да води дългогодишни битки са впечатляващи. А и изглежда лесно да те обичат, когато си “народен”.

През 2017 година Манолова успя да прокара законодателни промени, които ограничиха правомощията на частните съдебни изпълнители. Друга голяма победа, изстреляла я на върха на рейтингите, бяха законите за хората с увреждания, приети през 2018 след продължителни протести на майките на деца с увреждания. Битките ѝ със столичната „Топлофикация“ продължават вече трета година, минавайки през различни съдилища. Причината: общинската фирма, която е и най-големият консуматор на природен газ в България, отказва информация по десетте въпроса, изпратени от омбудсмана през октомври 2016 година. Предмет на спора са юрисконсултските възнаграждения, които длъжниците на „Топлофикация“ трябва да изплащат при дела. Манолова пита за какво са похарчени близо 15 милиона лева, събрани през 2015 година от дела срещу 21 хиляди софиянци, но “Топлофикация София” отказва да даде информация. И докато тази тема все така си остава на фокус, омбудсманът се зае и с мръсния въздух. Както и с изпълнение на обещанието си отпреди две години – да ограничи свръхправомощията на банките.

През януари Европейската комисия даде 2-месечен срок на България за справяне с проблема – има наказателна процедура поради несъответствие с правните уредби на ЕС. Причината са неравноправните клаузи в потребителските договори, осигуряващи надмощие на банките в отношенията им с клиентите, които не могат да защитят адекватно правата си. Ако успее да прокара поредните промени в Гражданско-процесуалния кодекс, Мая Манолова ще стане най-успешният борец срещу монополите и банките. А ако мнозинството се съгласи с предлаганите от омбудсмана промени за банките, това ще означава, че управляващите съдействат за този монументален образ.

Обратно в политиката?

Без отговор остава засега въпросът дали Манолова възнамерява да се върне към кариерата на политик. И ако да – коя политическа сила би я подкрепила? Позицията на обществен защитник може да се окаже добър трамплин, но връщането към политиката несъмнено ще заличи имиджа на антисистемен играч от последните години.

От досегашните публични изявления на Манолова е известно, че тя се отказва от втори мандат като омбудсман. Но все още избягва отговора на въпроса дали ще се кандидатира за кмет на София. Впрочем, в условията на “кметска” хипотеза е любопитно чия кауза би подкрепила Манолова: на общинската фирма “Топлофикация София” или на длъжниците ѝ – обикновените граждани.

Трудно е да се намери формула за подкрепата ѝ. „Кандидатура, издигната от инициативен комитет, подкрепен от…” – да, на местни избори тази формула функционира. Но коя би била политическата сила зад комитета? БСП на два пъти я пресече за партиен лидер, партия на Слави Трифонов изглежда няма да има, а за ГЕРБ София е твърде важна, за да я поверят някому извън партията.

Така че, колкото и да я обичат “малките хора”, за кампания ѝ трябва някоя от големите партии. А после? После рейтингите неминуемо падат…