Нищо общо“ с журналистиката, реалността, нормалността… Така може да бъде обобщена реакцията за излъчената тази неделя рубрика на Диана Найденова в предаването „Нека говорят…с Росен Петров“ по БиТиВи (bTV) след всички коментари, които заляха Facebook, форуми, блогове и онлайн медии в последните повече от 24 часа. Потребителите буквално изригнаха, възмутени от поведението на водещата в разговора й с еколога Петко Цветков от фондация „Биоразнообразие“ по повод протестите срещу Закона за горите.

В интервюто със събеседника, който беше поканила, Диана Найденова се държа агресивно. Тя първо помоли Цветков да се извини „от името на всички спонтанно организирали се хора в интернет“ за побоя над оператора от БиТиВи Иван Филчев, който пострада по време на една от демонстрациите на „Орлов мост. Откъзът на госта да го направи, обяснявайки, че няма заслуга за това, а тя е на правителството и след това, че екипите на БиТиВи са провокирали протестиращи вбеси водещата. Найденова каза, че не я интересува какво се е случило от декември (представянето на поправките в Закона за гората и протести срещу тях – бел.ред.), а само нападението над оператора и „защо блокирате един двумилионен град“ (виж видеото).
Сред най-цитираните й реплики станаха „аз ще подадавам началото и края на всеки въпрос“ и „Може да се изкажете, когато ви позволя, защото все пак това е диалог.“

Линк към рубриката й „Нищо общо“ с коментари и оценки започна да се разпространява в социалните мрежи и форумите веднага след предаването в неделя вечер. До понеделник 23:30 часа само в сайта на БиТиВи разговорът беше гледан над 46 900 пъти, имаше над 500 коментара и отрицателен рейтинг „минус 3200“.
А реакцията се обърна не само срещу водещата, но и срещу медиата: „Уволнете тази „жена“ веднага!“,Би Ти Ви продължават да губят зрители точно заради такава наглост и манипулирани репортажи!„,  „Пълен срам!!!“,Да изчистим Би Ти Ви за един ден !!!„…
В блогове също се появиха коментари на поведението на Найденова (виж откъс в карето), а статусите варираха от: „bTV не носи отговорност за съдържанието на коментарите и на материалите, разположени от потребители на сървъра на bTV. а носи ли отговорност за съдържанието на коментарите и на материалите на собствените си „журналисти„? през „Не издържах да изгледам цялото интервю, но не мога да си представя как може журналист да се държи по този начин.
Нека bTV се извини на всички зрители за това безобразно поведение на техен служител!“ и до „не, аз смятам да се извиня на btv за това, че през последните 10 години съм ги гледала…“
Водещата Диана Найденова не беше открита за коментар в понеделник следобед.
От PR екипа на БиТиВи коментираха пред „Дневник“ първо, че „Нека говорят…“ е външна продукция и те не се намесват в политиката и нямат взаимоотношения с лицата от предаванията. Обясниха,че телевизията дава редакционна свобода и за такива въпроси трябва се обърнем към продуцентите от „Дрийм тийм продъкшънс„. Те също не бяха открити за коментар. Малко след това от пресцентъра на медиата казаха, че ще имат становище и поискаха въпросите писмено.
Освен първото си запитване как ще коментират поведението на Диана Найденова и ще предприемат ли нещо, „Дневник“ изпрати още няколко въпроса:
– Как оценявате отразяването на протестите от bTV? – Спестявали ли сте или пропускали ли сте информация по тази тема? – В онлайн медии днес се появиха информации, че изпълнителният директор на bTV Вики Политова притежава акции от Първа инвестиционна банка – вярно ли е това? – Това има ли отражение върху редакционните позиции на медиата? – В случая с нападението над колегата оператора Иван Филчев представихте ли и версията на сочения за нападател?
Публикуваме едно към едно отговора на телевизията, който пристигна в края на деня с молба да бъде цитиран точно:
„Редакционната политика на bTV се определя независимо
и самостоятелно от отдел „Новини и актуални предавания“ на bTV Media Group, както и от екипите на външните продуценти, при спазване на правилата на добрата журналистическа практика. Oтразяването на актуалните събития, включително на протестите срещу Закона за горите, се определя изцяло от интереса на зрителите. Можете да проследите всички репортажи, живи връзки и дискусии по темата на новинарския сайт www.btvnews.bg, както и на сайта btv.bg
Журналистите в bTV са доказали своя безспорен професионализъм, което е видно и от доверието на аудиторията в актуалните и публицистичните предавания на медията.
bTV работи само и единствено за зрителите си и няма да се поддаде на никакви опити за натиск, вкл. побой над журналисти, разпространение на омраза в интернет и заплахи към телевизията, от страна на отделни хора и групи хора. Подобен натиск няма да попречи на bTV да продължава да изпълнява ролята си на обективна медия и да отразява безпристрастно гражданските протести.“
СЕМ ще направи специален мониторинг
От Съвета за електронни медии заявиха пред „Дневник„, че ще се запознаят с предаването на Диана Найденова, но вероятно, ако има нарушения, те ще са на етичните норми. На заседанието на съвета във вторник СЕМ ще гласуват да направят и специален медиен мониторинг за това как са били отразявани протестите. „Има сигнали от различни организации, но тепърва ще видим какво ще покаже мониторингът„, заяви за „Дневник“ председателят на съвета Георги Лозанов.
От Националния съвет по журналистическа етика съобщиха, че не могат да се самосезират и ще могат да се запознаят със случая само ако Петко Цветков подаде жалба. Те ще проведат редовното си заседание този месец.