СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Нинова срещу лъжите на Цветан Цветанов в БНТ
пн. авг. 15th, 2022

Фактите срещу лъжите на Цветан Цветанов в БНТ

Цветанов: При приватизацията на ЧЕЗ 2004 г. от Симеон Сакскобурготски БСП не се е възпротивила. 
?Фактите: БСП не участва в това правителство и има своята публична позиция “против” приватизацията през 2004, както и през 2011 г., при продажбата на 33 % от Бойко Борисов.

Цветанов: С 33 % държавата губи контрол.
?Фактите: В стратегията за приватизация, приета от правителството на Сакскобурготски пише: “основна причина за запазване в средносрочен план на собствеността на държавата върху оставащите акции е да продължи да упражнява приемлива степен на защита на държавните интереси чрез участие в органите на управление на ЕРД„.

Цветанов: Още не е приключила сделката и не се знае кога ще бъде осъществена. 
?Фактите: Чешкият премиерът Бабиш: „сделката е приключена„.

Цветанов: Никой не знае условията по договора и дали има забрана Гинка Върбанова да препродава.
?Фактите: Гинка Върбанова пред две комисии в Народното събрание: „в договора съм подписала клауза в дългосрочен план да не се прехвърлят акциите на трето лице“.

Цветанов: “Министерството на енергетиката няма никакво отношение към сделката
?Фактите: министърът на енергетиката подаде оставка заради сделката. Ако няма отношение, защо го прави?

Цветанов: само хипотеза дали БСП има интерес друг от кандидатите да спечели. 
?Фактите: БСП има само един интерес – държавата да участва в сделката и да я спечели. Как така хем има интерес частно лице да спечели, хем държи държавата да спечели.

Цветанов: председателят на БСП напуснал, защото не иска да чуе чуждо мнение.
?Фактите: председателят напусна в знак на протест срещу издаването на обвинителни актове и присъди от Цветанов-негова практика, а в конкретния случай, че БСП лобира за някого и цели дестабилизация. На въпрос – за кого, Цветанов отказва да отговори.

Цветанов: ценообразуването на тока не зависи от въпросната Гинка. 
?Фактите: тогава защо преди три дни ЧЕЗ пускат до КЕВР искане за увеличение на цената и посочват с колко? Значи ЧЕЗ са изчислили разходите си, включили са ги в цената и искат тя да бъде увеличена.

Цветанов: БСП са манипулатори и разделят обществото. 
?Фактите: БСП стъпваме на фактите и се радваме, че по този въпрос в социологическо проучване над 70 % от българските граждани споделят нашето мнение. Това е висок процент на обединение на обществото срещу задкулисието, корупцията и паралелната държава и в защите на националния интерес.

Цветанов: държавата нямала нищо общо с управлението на здравната каса.
?Фактите: държавата има свой представител в Надзорния съвет на касата, за да упражнява контрол как се харчат публичните средства. Доскоро това беше Кирил Ананиев като зам.-министър на финансите, а сега министър на здравеопазването. Ако държавата няма отношение, какво прави там сега зам.-министър Начева?

Цветанов: Не бива да разделяме обществото и в казуса с ЧЕЗ да застъпваме партийния си интерес, а да защитим националния.
?Съгласни сме, че държавният интерес стои над партийния, но очакваме ГЕРБ да преодолеят вътрешнопартийните си противоречия и битка на лобита и да решат държавата ще се включи ли в сделката или не. Премиерът казва да, но финансовият му министър – не. Част от депутатите му казват да, друга не. Изяснете се помежду си. Колкото и да се опитвате да прехвърлите вина на БСП, че лобира за друг частен инвеститор, няма да успеете. Нашата позиция остава една и непроменена от 2004 до днес: единствено държавата трябва да контролира този стратегически за националния интерес и живота на българите сектор.

Цветанов:БСП е против евроинтеграцията на западните Балкани. 
?Фактите: БСП записа в своите приоритети евроинтеграция на Западните Балкани и гласува заедно с ГЕРБ приоритетите на председателството в общо решение на парламента.

Цветанов: БСП не иска председателството ни да е успешно.
?Фактите. Не БСП, а партньорите ви в Европа – Германия, Австрия, Холандия заявиха, че не желаят България в Шенген и еврозоната заради корупцията. Това е оценка за правителството на Бойко Борисов от Европа. Вие сами си отговорете кой проваля председателството. 

Честване на националния празник 3 март 2018 Румен Радев

Цветан Цветанов: Държавата няма никакво отношение към сделката с ЧЕЗ

Държавата няма никакво отношение към сделката с ЧЕЗ. Това каза в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му, електроразпределителните дружества нямат нищо общо с електропреносната мрежа. В периода 2002 – 2004 г. се взима решение електроразпределителните дружества да бъдат приватизирани и тогава държавата получава 1 милиард и 600 милиона лева. Тогава БСП не са взели никаква реакция, с която да осуетят евентуалното приватизиране, обясни Цветанов.

Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ и председател на ПГ на ГЕРБ: 67% се приватизират, 33% странно остават за държавата. Това, което трябва да се уточни – с 33% губиш абсолютно всякакъв оперативен контрол върху управлението на едно такова дружество. С 34% вече имаш блокираща квота. Това, което беше казано като неистина е, че годишно дивидента, който е получавала държавата е някъде около 50 милиона. Това е пълна лъжа. За всичките години след приватизационния договор парите, които са преведени еднократно 2010 или 2011 година са 41 милиона лева. Това са всичките тези пари, които са преведени като дивидент на държавата в рамките на тези 8 години, когато е експлоатирано това дружество и вече е приватизирано. През 2005 г. с решение на МС се взима решение, с което да не се събира дивидента от 2004-2005 г. и да не се прехвърля на държавата.

Цветан Цветанов каза още, че това, което трябва да се знае за останалите приватизирани дружества – дивидентът, който е платен досега към държавата за тези 8-10 години, е в размер на около 4 милиона лева. Електроразпределителните дружества нямат никакво отношение към калкулиране на цената на тока и това отново е заблуда и внушение и манипулиране на обществото. В 43-тото Народно събрание беше взето политическо решение КЕВР да бъде равноотдалечено от всичките политици и от управлението, каза Цветанов.

КЕВР се избира от българския парламент с представителите, които могат да бъдат номинирани, обсъждани, дискутирани и да се вземе политическото решение. Това, което направи ГЕРБ за тези 10 години е, че има две стратегически държавни дружества – ЕСО за електропреносната мрежа и Булгартрансгаз. Тези дружества в управлението на ГЕРБ са защитавали националния интерес и тези дружества няма да бъдат приватизирани, въпреки че има много апетити в тази посока, категоричен беше Цветанов. 

Mihail Hubchev Photography - Честит празник Българи! Връх Снежанка, Пампорово!!! Думите са излишни!!