Младеж с германско и иранско гражданство уби в петък вечерта в Мюнхен 9 души и рани други 16. Нападателят вероятно се е самоубил. Той е десетата жертва на нападението.

Не се потвърдиха предположенията за трима въоръжени нападатели. По всяка вероятност извършителят е един – 18-годишен германец от ирански произход. Бил е въоръжен с пистолет и накрая се е самоубил. Мотивите за извършеното от него деяние все още са неизвестни. Младежът не е бежанец. От повече от 2 години е живеел в Мюнхен и досега няма други провинения, съответно – не е бил известен на полицията. Няма индикации, че двете нападения – това в пътнически влак в района на Вюрцбург в началото на седмицата и снощното в Мюнхен – може да са свързани.

Първоначално полицята издирваше трима извършители. Такива данни са дали очевидци на стрелбата в търговския център. Затова и бяха предприети издирвателни действия в целия град. По данни на шефа на местната полиция, други двама заподозрени за стрелбата са били проверени, но те не са били замесени.

Докато ситуацията все още беше неясна, в Мюнхен беше обявено извънредно положение. Районът около мола бе отцепен от полицията, а градският транспорт спрян. Евакуирана беше и централната железопътна гара. Над града цяла нощ кръжаха хеликоптери. Блокирани бяха и магистрали в околността на Мюнхен.

Политичеките реакции

Политиката също премина на кризисен режим – канцлерката Ангела Меркел непрекъснато е била информирана за случващото се, за тази сутрин е насрочено кризисно заседание на кабинета по сигурността. Всички министри, участващи в този формат, са тръгнали към Бeрлин. Включително и вътрешният министър Де Мезиер, който прекъсна отпуската си в САЩ и взе обратен полет за Германия. Баварският министър-председател Хорст Зеехофер също свиква днес спешно заседание на своето правителство.

Германският президент Йоахим Гаук заяви, че е дълбоко шокиран от деянието. Американският президент Барак Обама предложи помощта на САЩ, а френският президент Оланд също е предложил помощ в лично послание до канцлерката Меркел.

Какво още не знаем?

До рано сутринта в събота не се знаеше какъв/какви са мотивите на извършителя и дали случилото се е терористичен акт или все пак амок на превъртял човек? Ще чакаме и категорично потвърждение от властите, че нападателят не е имал помагачи.