СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Нидерландия - Холандия
ср. сеп. 28th, 2022

Нидерландия – Холандия

Oт 1 януари името Холандия /Holland/ официално престана да съществува като обозначение на държавата Нидерландия. Решението на правителството е част от кампания на стойност 200 000 евро и се прилага за печатни издания, фирми, университети, посолства и министерства, които вече трябва да използват реалното име на „ниската земя“ – Нидерландия. За по-малко от година това е втори случай на промяна на наименованието на държава, след като през 2019-а Македония се превърна в Северна Македония. 

Мнозинството жители на страната, особено от южните провинции Лимбург и Северен Брабант, са против използването на названието „Холандия“ за цялата страна.

През октомври 2019 г. нидерландското правителство обяви, че повече няма да използва името Холандия, а само официалното име на страната – Нидерландия (Nederlandene, също Nederland). Това означава, че в официални документи и при спортни събития повече няма да се среща названието „Holland„, широко използвано в страната, както и по света.

Стратегията е одобрена и от властите, и от туристическия борд, и бизнес лидерите. Причината е, че страната иска да се отърве от асоциацията на Холандия с легална употреба на марихуана и с улицата на червените фенери в Амстердам и да привлече туристи в други части на страната.

Искаме да представим Нидерландия като отворена, изобретателна и приобщаваща страна. Модернизирахме подхода си„, посочват в официална позиция от нидерландското външно ведомство.

Оранжевото ще се превърне в официален цвят на страната (и досега страната се асоциираше с него). Въпреки това знамето няма да се променя и ще запази своите червен, бял и син цвят. Все още се дебатира дали лалето да остане сред символите на Нидерландия.

Предвижда се ребрандиране на името на страната да бъде активно популяризирано на международни събития. Това ще стане на конкурса за песен на Евровизия през май тази година в Ротердам, както и на XXXII летни олимпийски игри, които ще се проведат в Токио (Япония) от 24 юли до 9 август.

Смяната на названието на страната ще засегне и националния й отбор по футбол. Много фенове по света възприемат Холандия като марка на отбора. Това следва да се промени и ще се нарича „нидерландски„.

Откъде идва името Холандия?

Историята на Нидерландия е свързана с тази на Бенелюкс и едва през 16 век е основана като независима държава, грубо съответстваща на съвременната.

Използването на Холандия като синоним на Нидерландия досега е неправилно, защото името Holland се отнася само за две от 12-те провинции, на които е разделена страната. Холандия е регион в Западна Нидерландия, разделен през 1840 г. на две – Южна и Северна Холандия.

Северна Холандия включва столицата Амстердам и Хаарлем, а Южна Холандия, където се намират Хага и Ротердам. Граничи на запад със Северно море и на изток с Ейселмер, заема под 18% от площта с население по-малко от 38% от жителите на страната.

Погрешната употреба на Холандия като синоним на Нидерландия се корени във факта, че Холандия е бил най-силно развитият район на страната още по времето на Обединените провинции (1581-1795) – първата в историята федеративна република, праобразът на днешна Нидерландия. Самото име Холандия пък идва от холандското „holt-land„, което означава „дървена страна“ или „гориста земя„“, тъй като в миналото некултивираните северозападни земи на Нидерландия били покрити с гъсти гори.

Връщайки се векове назад, името Holland е споменато първо 866 г. като Holtland за местността около Хаарлем. Дълго време Холандия е наричана Графство Холандия и едва от 1840 г. е разделена на провинциите Северна Холандия и Южна Холандия.

Несломимият северен дух

Ако се вземат най-старите свидетелства за човешка дейност като начална точка в историята на Нидерландия, тя би обхващала поне 250 000 години. Писмени източници за местното население обаче има предостатъчно едва след пристигането на римляните, които анексират южната част на сегашна Нидерландия. По време на римската окупация страната е населена от различни германски племена, а Югът е населен с келти, които се сливат с новодошлите от други германски племена по времето на Великото преселение на народите, последвало упадъка на Римската империя.

Когато римляните достигнали устието на Рейн през 50 г.пр.н.е., те се озовали в равен, блатист район, в който нямало нищо поради влиянието на неспирните северни ветрове. Забелязали обаче няколко дрипави племена, които преживявали в тази забравена от бога земя чрез лов и риболов. Централната част била заета от батавите, а северната – от фризите. Римляните не харесали мочурищата и честото навлизане на Северно море в ниските земи, но били длъжни да ги покорят, за да продължат напред. След краха на Римската империя през 476 г., Нидерландия преминава във владение на Франция. Когато през 1555 г. Шарл V абдикира, на трона се възкачва неговият син Филип ІІ, крал на Испания. Възпитан в южната страна, той не говорел нито френски, нито холандски и не се интересувал от проблемите на хората – на дневен ред стояли походите на Кортес и Писаро в Новия свят, които можели да му донесат злато. Чуждото господство и тежкото положение в страната предизвикали избухването на Нидерландската буржоазна революция още през 1566 г., което я прави първата в света, предшестваща английската и френската. През 1579 г. се създават Обединените нидерландски провинции – първата в историята федеративна република, праобразът на днешна Нидерландия. Привличайки на своя страна англичаните, отколешен враг на Испания, холандците я побеждават и по суша и по море, което принуждава Филип ІІ да признае независимостта на Нидерландия. Това дава възможност на свободния народ да концентрира своите усилия върху развитието на държавата и резултатите не закъсняват.

В науката и изкуството се раждат гениалните Еразъм Ротердамски, Барух Спиноза и Рембранд.

Двадесет години от своя живот тук прекарва и Рене Декарт, написвайки „Разсъждение за метода„. В икономическо отношение Нидерландия изпреварва Великобритания и дори нейния флот и когато Испания забранява на холандските кораби да акостират в португалските пристанища, те окупират Индонезия и я правят своя база в Южните морета. Вилем Янц пръв достига бреговете на търсената от всички Австралия, Абел Тасман открива остров Тасмания и Нова Зеландия, а група холандски предприемачи основават колонията Нови Амстердам в Северна Америка. През 1602 г. Йохан ван Олденбарневелт учредява Източно-Индийската компания, последвана през 1621 г. от Западно-Индийската компания – първите в света интернационални компании. Това обаче предизвиква завистта на великите сили и след множество войни с Англия, Испания и Франция, по времето на Наполеон последната отново окупира Нидерландия. След поражението му страната връща свободата си и от 1830 г. насам е позната под наименованието Кралство Нидерландия.

Секс и марихуана

Нидерландия е единствената държава, в която думата „секс„, изречена на обществено място, се възприема нормално и не поражда обръщането на глави. Респектиращата либералност по отношение на секса е довела холандците до убеждението, че това е естествена човешка потребност и не трябва да се срамуваме, когато говорим за нея. В Амстердам има Музей на еротиката, но и Музей на секса. Витринната проституция е типична само за Холандия и не може да се види никъде другаде, освен тук в Квартала на червените фенери.

В него са разположени и много от известните кафенета, в които легално се продава марихуана. Нидерландия първа в света официално узакони и хомосексуалните бракове. Трябва да се отнасяме с разбиране към другите и да бъдем толерантни. Холандците се гордеят със своята либералност към всички човешки пороци, именно защото са човешки: независимо дали ще проституираш, дали ще вземаш наркотици или си гей, това си ти и твоето решение, към което трябва да се отнасяме с разбиране.

Какво знаем и не знаем за Нидерландия

Кралство Нидерландия или само Нидерландия (Nederland)  е разположена основно в Северозападна Европа, но включва и земи в Карибско море – Аруба, Бонер, Кюрасао, Синт Мартен, Синт Еустациус, Саба.

Нидерландия е най-гъсто населената европейска държава – на квадратен километър се падат по 487 души. Страната е и с най-ниска надморска височина- 26% от територията й е под морското равнище, от което произлиза името й „ниската земя“, но но пък с най-високите мъже. 

Средната височина за мъжете е 184 см, а за жените 170 см. Едни учени казват, че това се дължи на ДНК, храна и добър стандарт на живот, а други на това, че се консумират много млечни продукти.

Официалната столица е Амстердам, а Хага е административната столица на страната и тук се намира Международния съд. Освен лалетата, вятърните мелниците, които са около 1200, дървените налъми (сабо) и чудесният кашкавал, Холандия е известна и с още някои любопитни факти.

Холандците обожават кафе. На година средностатистическият холандец пие 140 литра кафе. Това прави по 3.2 чаши на ден. В страната има град без нито една улица. Гитхорн (Giethoorn) е мини вариант на Венеция – с канали, но без стотиците гълъби Жителите на Гитхорн се гордеят с приказните къщи с наклонени покриви изградени на колони върху водата. Почти всеки местен на практика живее на свой частен остров. В градчето има над 150 моста.

Всяка година в каналите на Амстердам падат по 25 000 велосипеда. От тях едва 8000 биват извадени, което означава, че в каналите на града има доста велосипеди.

Ню Йорк е започнал като холандска колония, наречена Ню Амстердам. Холандският национален химн е най-старият в света. Той е написан и използван за първи път през 1568 г., въпреки че е официално приет през 1932 г. 

Червено-бяло синият трикольор на Нидерландия и първото в света трицветно републиканско знаме на революцията. Твърде вероятно е то да е послужило като модел за френския трикольор. Със сигурност обаче е ползвано за прототип на руския флаг, който от своя страна е бил последван от редица славянски страни, след като Петър Велики го пренася в родината си от Нидерландия, която я посещава с познавателна цел.