Jeroen Dijsselbloem
Jeroen Dijsselbloem

Jeroen Dijsselbloem предупреди за възможен „мини-Шенген„. Mark Rutte пък смята, че бежанската криза може да „срути“ Европейския съюз.

Европа рискува да рухне подобно на Римската империя заради кризата с мигрантите, заяви холандският премиер Mark Rutte, чиято страна поема ротационното председателство на ЕС от януари 2016 г.

Първият етап е да се уверим, че границите са добре контролирани. Римската империя ни го показа и всички ние го знаем – големите империи рухват, ако границите им не са добре защитени„, каза Rutte, цитиран от британския в. „Файненшъл таймс“ 

Холандското правителство обяви миграционната криза за приоритет по време на председателството си.
Трябва да спрем този приток на мигранти, пристигащи в Европа, не можем да продължаваме със сегашните равнища„, заяви Рюте, цитиран от електронния всекидневник „ИЮ Обзървър„.

Планът за „мини-Шенген“

Холандският финансов министър Jeroen Dijsselbloem отправи предупреждение към всички страни, които не охраняват адекватно границите на Европа и не приемат на територията си полагаемия им се дял бежанци, че могат да се окажат извън границите на едно бъдещо мини-Шенгенско пространство, съобщи Ройте.

В интервю за белгийските бизнес ежедневници „Тейд“ и „Еко“ Дейселблум, който е и председател на Еврогрупата, каза, че Шенгенското пространство не може да функционира, ако само няколко страни подслоняват бежанци.

Dijsselbloem изтъкна, че за да се запазят социалните държави в Западна Европа, трябва добра охрана на външните граници.

В противен случай идват много хора с искане за помощ и взривяват системата. Това се случва в момента в Холандия, заяви той.

Министърът призова за повече съвместно финансиране за контрол по вътрешните граници и повече помощ за бежанските лагери в Турция и Ливан.

Ако не установим контрол „по външните граници на 28-те членки или в Шенгенското пространство, то може би ще трябва да го направим на равнището на едно мини-Шенгенско пространство“, коментира Дейселблум и допълни, че не иска да става така.

Дискусията вече е в ход
Холандското правителство обсъжда вътрешно и със своите съюзници план за въвеждане на паспортен контрол по границите на няколко западноевропейски страни. Планът е опит за контролиране на притока на мигранти и бежанци.

Холандският план е различен от френския, който предвижда систематични гранични проверки в рамките на шенгенската зона като мярка за сигурност след атентатите в Париж миналата седмица.

Според холандския вестник „Телеграаф“ мини шенгенската зона ще включва Австрия, Германия, Белгия, Холандия и Люксембург.

Планът на Амстердам предвиждал и създаването на транзитни лагери за мигранти извън тези граници.

Външният министър Берт Кундерс частично потвърди тези детайли пред вестника, като добави, че се имат предвид и други мерки.

Евро и Шенген
Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер подчерта преди няколко дни, че има жизненоважна връзка между свободното придвижване и съществуването на единна валута в ЕС.

Единната валута не съществува, ако Шенген се провали. Това не е неутрална концепция. Това не е банално. Това е един от стълбовете на изграждането на Европа„, декларира Юнкер.