Не очаквайте разкаяние или извинение от МВР

Google

Какво трябва да помнят Бойко Рашков и “новите” в МВР

Не очаквайте разкаяние или извинение от МВР. Институции като тях са генетично свързани с органите на тоталитарната държава. Затова има нужда от спешни реформи. А служебното правителство ще бъде гледано под лупа.

В края на април 2021 МВР е поискало проверка от НАП дали журналистът Димитър Кенаров, който беше бит от полицията и арестуван по време на протестите срещу кабинета “Борисов 3“, си е плащал данъците и осигуровките, както и дали е член на СБЖ. Освободеният от новия вътрешен министър Рашков главен секретар на МВР Иванов, заяви че е „огорчен” от уволнението, а ГЕРБ го обявиха за жертва на политическа чистка. Иванов отричаше полицията да е упражнила насилие срещу протестиращи, а за Кенаров се опита да внуши, че е задържан, защото извършвал “закононарушения“.

Не очаквайте разкаяние или извинение от МВР. Не и без да се промени моделът на функциониране на министерството и институционалната култура. Случаят “Кенаров“, “огорчението” на г-н Иванов, както и странната епидемия от отпуски на шефове на ключови служби за сигурност са симптоми, които показват, че промените в МВР трябва продължат и то в спешен порядък.

Проблемът с полицейското насилие

В годишния Доклад за правата на човека в България през 2020, изготвен от Държавния департамент на САЩ и публикуван непосредствено преди изборите на 4.04.2021, изрично е споменат проблемът с полицейското насилие, като един от примерите е побоят над Кенаров. 

Целта на поисканата от „стария караул” в МВР проверка в НАП е прозрачна: да се направи опит Кенаров да бъде дискредитиран.

Нима, за да не ядеш бой от полицията трябва да покажеш бележка, че си плащаш данъците? И трябва ли да членуваш в СБЖ, за да си журналист, при положение, че имаш публикации във водещи световни медии?

Поведението на органите напомня за начина, по който прокуратурата реагира на записите, в които главен герой, както изглежда, е Бойко Борисов: тя тръгна най-напред да проверява кой е дръзнал да ги направи, а не дали бившият премиер е извършил престъпления.

Кенаров твърди, че многократно е казвал на полицията, че е журналист; въпреки това е повален на земята, ритан е с кубинки, има десетсантиметрова рана на главата (медицинската експертиза удостоверява побоя); след като е задържан се е легитимирал с журналистическа карта, но остава с часове задържан да лежи на паважа…

Различна институционална култура

Случаи като този обаче зависят от вътрешната проверка в самото МВР. Очаквано, там защитиха своите и заявиха, че законът е спазен. На базата  на това заключение – както и на “показанията” на гражданин, който гледал ареста на Кенаров по телевизията и се обадил да каже, че той „оказвал съпротива”, през февруари 2021 Софийска градска прокуратура отказа да образува разследване по случая.

Днешната култура в институции като МВР, а и не само там, е генетично свързана с органите на тоталитарната държава. Дали днешната българска полиция е по-различна от народната милиция? Дали някои черти на въпросните държавни органи не са останали изцяло непроменени? Специализираната прокуратура бе създадена от модела ГЕРБ-ДПС като инструмент за политическа репресия.

Бойко Рашков, който през 2017, разгласи как ДАНС, ГДБОП и други органи незаконно са използвали СРС-та за притискане на “неудобни“на тогавашната власт, влезе с летящ старт в МВР. Очакванията към него като вицепремиер и към цялото служебно правителство са огромни.

Надеждите и очакванията

Надеждата е, че ще покажат, че са различни от тружениците в модела ГЕРБ-ДПС, че ще почистят Авгиевите обори на властта. Ето защо всяко тяхно действие ще се наблюдава под микроскоп не само от политическите им противници, а от цялото общество.

С един хубав комплимент мога да преживея два месеца“, шегува се Марк Твен. Но управляващите, особено сегашните, не трябва да чакат комплименти, особено от медиите. Не трябва да ги чака и г-н Рашков. Към кабинета Янев има и ще има остри въпроси, а и критики. Някои ще бъдат отправени коректно, професионално, други ще бъдат неприкрито злонамерени.

Мнозина не само не живеят от комплименти, а добре са осребрили покорството си пред бившата власт. Членовете на кабинета “Янев” ще сгрешат, ако вместо да владеят емоциите си, преминат в “контраатака” срещу медии и журналисти. Това поведение е запазена марка на г-н Борисов и неговите приближени.

About Другата гледна точка
Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.