1. Исландия

Исландия се счита за една от най-красивите страни в света, заради спиращите дъха природни гледки. За природата си исландците се грижат, като използват геотермална енергия. Най-популярният източник на електричество и топлинна енергия е водородът – 82% от енергията се добива по този начин, а само 18% от въглища. Заслужено Исландия застава на първо място.

2. Швейцария

Миналата година Швейцария е оглавявала класацията. Въпреки че сега е на второ място, страната продължава да работи усилено за създаване на зелено общество. Правителството увеличи таксата за боклук, но така или иначе швейцарците се интересуват от екология. Например, в страната има малки градове, където е забранено карането на кола. Точно заради забраната за шофиране Швейцария беше на първо място няколко години подред.

3. Коста Рика

Правителството на Коста Рика е твърдо решено да последва примера на Исландия и да наложи широко използване на възобновяеми източници. Коста Рика си е поставила за цел да стане въглеродно неутрална до 2021 година. В продължение на години в страната има голямо обезлесяване, за да се направи място за селското стопанство. Коста Рика обаче иска повторно да залеси страната и за тази цел последните пет години са засадени над пет милиона дървета.

4. Швеция

Когато посетите Стокхолм, едно от първите неща, което ще ви направи впечатление, е широката гама от екологично чисти продукти. Въпреки това обаче, факторът, който определя четвъртото място на Швеция в списъка е, че страната се справя много добре с плана за постепенно премахване на фосилните горива до края на 2020 година. Шведското правителство използва и дървените стърготини за генериране на топлина.

5. Норвегия

Норвегия вече усеща негативните последици от глобалното затопляне, тъй като северните й части са много близо до Арктика. Правителството на Норвегия иска да направи страната въглеродно неутрална до 2030 година, въпреки че тя е от износителите на петрол. Планира се дизелът да стане по-скъп от еко горивото, като по този начин да се стимулират хората да заложат на еко горивото.

6. Мавриций

Може би ще бъдете изненадани, че точно един африкански министър-председател реши да направи страната си екологична. Въпреки, че островната страна има ограничени ресурси, те не се отказват от еко идеите си. Правителството се опитва да намери най-добрият начин за рециклиране, а за момента залага най-много на водата от океана.

7. Франция

Няколко са факторите, заради които Франция заема седмото място: увеличаване използване на еко горива, пестене на енергия, повишаване процентите на използване на възобновяемата енергия и биологично земеделие. За да стимулира използването на енергия от възобновяеми източници, правителството на Франция намалява данъците на тези, които използват слънчеви панели.

8. Австрия

Австрия се договори с Чехия за изграждане на екологично чиста градина на границата между двете държави. Градините съдържат билки, овощни дървета и цветя. Градините изглеждат невероятно, въпреки че не използват пестициди за отглеждането на растенията.

9. Куба

Подобно на Австрия и Куба заема своето място в топ десет, защото драстично е намалила използването на пестициди в стопанствата. Кубинците искат да намалят нивото на морското равнище в съотношение с почвата, за да избегнат лошото влияние на солената вода върху почвата. Най-амбициозният проект на правителството е изграждане на водноелектрическа централа.

10. Колумбия

Повечето новини, които чуваме за Колумбия са за престъпността там, но ето че страната може да се похвали със своята еко политика. Правителството взима мерки срещу обезлесяването на страната. Също така в Колумбия залагат и на новаторство в строежите, като строителните фирми заменят стоманата с бамбук.