НАТО България

Кирил Петков свиква Съвета по сигурността, НАТО засилва военното присъствие в Източна Европа

България е пряко засегната от напреженията, свързани с руската заплаха срещу Украйна. НАТО засилва военното присъствие в Източна Европа, а Кирил Петков свиква Съвета по сигурността. Но и Русия не стои със скръстени ръце.

Българският министър-председател Кирил Петков свиква утре Съвета по сигурността, за да бъдат обсъдени напреженията около Украйна и плановете на съюзниците в НАТО да укрепят източния фланг на отбранителния съюз. За разлика от Консултативния съвет за национална сигурност, който е съвещателен орган към президента на България, Съветът по сигурността е правителствен орган под ръководството на министър-председателя.

Войски, изтребители, бойни кораби

Заради военния натиск, който Русия упражнява по границата с Украйна, няколко държави от НАТО усилват военното си присъствие в Източна Европа. Алиансът оповести, че разширява своята дейност по военно въздържане в района на Балтийско море. Там ще бъдат изпратени допълнителни изтребители и бойни кораби. Това важи както за държави от северния фланг на организацията като Литва, така и за България на югоизточния фланг.

В специалната декларация държавите-членки на НАТО Дания, Испания и Нидерландия вече оповестиха, че увеличават военното си присъствие в Източна Европа, а САЩ и Франция обмислят да ги последват. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства тези решения.

НАТО и занапред ще взима всички мерки, които са необходими за защитата и отбраната на страните-членки“, каза той. „Ние винаги ще реагираме на влошаването на сигурността наоколо ни, включително и чрез подсилване на колективната ни отбрана“, заяви още Столтенберг.

Вече няколко измежду общо 30-те държави, членуващи в Алианса, предложиха войски и бойна техника. Дания изпраща фрегата в Балтийско море и разполага изтребители Ф-16 в Литва. Испания изпраща военни кораби, които ще се присъединят към постоянния ВМФ на НАТО и възнамерява да изпрати свои изтребители в България. Изтребители готви за България и партньорката Нидерландия. НАТО оповести още, че Франция е готова да изпрати и войски в България.

Според информации в медиите президентът на САЩ Джо Байдън смята да изпрати хиляди американски войници в източноевропейските държави от НАТО. „Ню Йорк Таймс“ се позовава на правителствени източници, според които един от няколкото обсъждани варианта предвижда изпращането на 5000 американски войници, като броят им може да бъде увеличен десеторно, ако положението се влоши. За разполагане на войски в самата Украйна засега не се говори. От Пентагона отказват да коментират тези информации.

„Такива действия са нежелателни“

Русия също не стои със скръстени ръце. Москва информира Ирландия за свои военни учения в международни води в Ирландско море. В отговор ирландският министър на външните работи Саймън Ковъни заяви, че с оглед на актуалното напрежение около Украйна такива действия са нежелателни.

Военноморското учение на Русия трябва да се проведе на 240 километра от югозападния бряг на Ирландия. Става дума за международни води, които обаче се намират в ирландската икономическа зона, където Ирландия като член на ЕС притежава еднолични и извънредни права на ползване. По този повод министърът каза, че страната му не може да попречи на руските учения, но на руския посланик ясно е било обяснено, че такива действия са „нежелани“. Ковъни добави, че в настоящия момент не е редно да се засилват военните действия и да се увеличават напреженията.