СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Напрежение между Русия и Германия
ср. юни 29th, 2022

Напрежение между Русия и Германия, след като YouTube блокира немскоезични профили на RT

Дезинформация и конспиративни теории – заради подобно съдържание YouTube блокира каналите на немскоезичната редакция на RT. От Русия заплашиха със санкции и обвиниха Германия в „медийна война„.

Германия ни обяви „медийна война„. Това заяви главната редакторка на телевизионния канал RT Маргарита Симонян. Причината за острото ѝ изказване е фактът, че немскоезиковите канали на руската държавна телевизия в YouTube бяха блокирани. Германската редакция на RT смята, че е неправилно обвинена и в момента обмисля какви правни стъпки може да предприеме. Немските канали на RT са имали 600 хиляди абонати в YouTube. 

Причината е разпространяване на невярна информация за пандемията

Външното министерство в Москва заговори за „безпрецедентна информационна атака, извършена с очевидно толериранe, ако не и по настояване на германската страна„. Доказателства за тези обвинения не бяха предоставени. В същото време Министерството на външните работи заплаши с контрамерки срещу германските журналисти в Русия.

На запитване на ДВ от YouTube отговориха, че немските канали на RT многократно са нарушавали правилата за ползване на платформата. Заради разпространяването на невярна информация относно пандемията от медията са получили предупреждение и възможността за качване на нови видеоклипове е била преустановена. От RT са решили обаче да използват друг свой канал за целта. Затова накрая достъпът и до двата профила е бил ограничен. 

По информация на ТАСС, ако решението не бъде отменено, руският медиен регулатор „Роскомнадзор“ заплашва Google, чиято собственост е и YouTube, с наказание до 1 милион рубли или около 12 хиляди евро. При повторно нарушение глобата може да нарасне тройно. 

Западът разглежда RT като пропагандна машина на Кремъл

Каналът RT, който преди се наричаше Russia Today („Русия днес“), описва себе си като „автономна организация с нестопанска цел, финансирана от публичния бюджет на Руската федерация„. RT цели да разшири обхвата си в Германия и работи по създаването на телевизионна програма на немски език. Стартът беше планиран за декември. Но медията така и не се сдоби с необходимото разрешително. Опитът то да бъде получено през Люксембург също се провали. 

За да могат да излъчват на територията на Германия, телевизионните канали трябва да разполагат с лиценз. RT все по-често се разглежда от Запада като средство за пропаганда на Кремъл. Основното обвинение е, че по поръчка на Москва телевизионната програма разпространява конспиративни теории и дезинформация. Към момента немският канал на RT предлага своето съдържа само онлайн чрез социалните мрежи Facebook, Instagram, а доскоро и YouTube.