СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Над 70 000 евро "награда" за убийците?
сб. юни 25th, 2022

Над 70 000 евро „награда“ за убийците?

Кой уби Ян Куцияк? Все по-близо до истината? След убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куцияк, неговите колеги бяха убедени, че то ще влезе в дългия списък с неразкритите брутални престъпления в Словакия. Те обаче може и да не се окажат прави.

През последните две десетилетия много убийства в Словакия останаха неразкрити. Най-вече защото по един или друг начин в тях очевидно бяха замесени висши политици и полицейски служители. На този фон много словашки журналисти предполагат, че и убийството на техния колега, разследващия журналист Ян Куцияк, и неговата годеница Мартина Куснирова никога няма да бъде разкрито.

Те обаче може и да не се окажат прави. За щастие. Очевидно следователите са реконструирали в голяма степен организацията и извършването на престъплението. Разследващият журналист Арпад Шолтес заяви пред Дойче Веле, че това е една „приятна изненада“.

След запитване на всекидневника „Sme„, словашкият Специализиран наказателен съд публикува анонимен документ, в който се описва организацията и извършването на престъплението – в детайли. Възстановката се базира в голяма степен на показанията на арестуваните преди две седмици четирима заподозрени. Золтан А. е единственият, който е готов да съдейства на разследването. Другите трима – Томаш Ш., Мирослав М. и Алена Щ. отказват да дават показания.

Над 70 000 евро „награда“ за убийците?

Според протокола, убийството е било поръчано в края на 2017 година от Алена Щ. Тогава бизнесдамата от южния словашки град Комарно се среща със своя познат Золтан А. и му предава мобилен телефон с безброй снимки на Ян Куцияк, както и обширни информации за неговото местоживеене и работа. Золтан А. от своя страна натоварва бившия полицай и частен охранител Томаш Ш. от Коларово с убийството. Алена Щ. предлага за убийството 50 000 евро в брой и се задължава да погаси дълговете на Золтан А. в размер на 20 000 евро. Томаш Ш., който по това време е управител на магазин за хранителни добавки, е работил дълго време като бодигард и охрана на различни обекти. Той умее да борави с огнестрелни оръжия. Избира за съучастник и шофьор своя братовчед Мирослав М..

Най-малко седем пъти двамата проучват селото Велка Маца, в което живее Ян Куцияк. В деня на убийството, 21 февруари, Томас Ш. нахлува в жилището на Куцияк и неговата годеница през една незаключена врата и остава да чака журналиста. Първоначално не е било планирано убийството и на годеницата на Куцияк. Томаш Ш. обаче я застрелва, защото тя би могла да свидетелства пред съда. Бившият бодигард убива Куцияк с два изстрела в гърдите, а годеницата му – с изтрел в главата. Мартина Куснирова умира на място, а Ян Куцияк умира от загуба на кръв.

Оръжието, с което е извършено убийството, все още не е открито. При обиска на къщата на Томаш Ш. обаче полицията намира патрони, които са идентични с 9-милиметровите патрони от убийството.

Кой е предполагаемият поръчител?

След убийството Томаш Ш. и Мирослав М. отпътуват към Комарно и получават обещаните 50 000 евро в брой. Едва на следващия ден Золтан А. информира Алена Щ., че е убита и годиницата на Куцияк. Според публикувания анонимен документ, Алена Щ. реагира гневно на тази новина. След като Томаш Ш. и Мирослав М. осъзнават какъв международен отзвук е предизвикало убийството, принуждават Алена Щ. да им даде още пари. В протокола не се споменава конкретна сума.

Според следователите, Алена Щ. няма никакъв мотив за убийството на Ян Куцияк. Куцияк изобщо не я познава и името ѝ не се среща в документите на разследващия журналист. Следователите изхождат от предположението, че тя е била само посредник. В момента на убийството Алена Щ. е била безработна, но е водила охолен живот. При ареста ѝ полицаите откриват 23 000 евро в брой.

В анонимния документ не се споменава кой би могъл да бъде поръчител на убийството и кой би могъл да има мотив за това. От известните досега информации става ясно, че Ян Куцияк е бил заплашван от съмнителния бизнесмен Мариан Кочнер – в телефонен разговор през есента на 2017 година. Кочнер е замесен в много криминални престъпления, но досега е недосегаем заради добрите му връзки с висши политици и съдии. Твърди се, че той е кръстник на дъщерята на Алена Щ.. Тази седмица бяха публикувани снимки, които документират предполагаема негова среща с Алена Щ. в края на 2017. Самият Кочнер, който е в предварителния арест за измами, отрича всички обвинения и твърди, че изобщо не познава Алена Щ..

Съмненията остават

Реконструкцията на убийството на Куцияк и неговата годеница може да доведе до обрат в работата на полицията и правосъдието в Словакия. Според много колеги на разследващия журналист, сред ниските и средни полицейски чинове се шири недоволство. Много от полицаите са дълбоко разочаровани от политическото влияние върху много криминални случаи. През тази седмица словашкият президент Андрей Киска също взе отношение по темата. По време на среща с антитерористичната група към вътрешното министерство, той заяви, че честните полицаи, следователи и прокурори трябва да имат пълна свобода на действие. „Ние трябва да превърнем полицията в орган, на който хората могат да се доверят“, заяви в речта си той.