На кого вярват българите?

На кого вярват българите?

политици политици

Оказва се, че не само българските политици имат проблеми с имиджа си – само 9% от германците вярват на политиците си. В България на политиците се доверяват 10% от запитаните. На кого вярват българите и на кого – не?

Няма друга професионална група, към която германците да имат толкова малко доверие, колкото към политиците. Това показват резултатите от социологическо проучване на института “Custom Research” в Нюрнберг. Само 9% от запитаните споделят, че се доверяват на политиците. През миналата година така са отговорили 14% от анкетираните. Според социолозите от Нюрнберг спадът в доверието към германските политици се дължи на постоянно променящата се политика на управляващата коалиция спрямо атомната енергия и не на последно място на скандалите с преписаните докторски работи.

39 процента от шведите се доверяват на политиците си

Отличниците: шведските политици

От 20-те професионални групи, включени в изследването – като напр. учители, лекари, адвокати, банкери, журналисти и други, политиците са онези, на които се доверяват най-малко хора не само в Германия, а и в още 14 европейски страни. Най-големи проблеми с имиджа си имат политиците в Чехия и Румъния, където само 8% от запитаните са заявили своето доверие към политиците.

В Италия на политиците се доверяват 9% от хората, а в България – 10%. За разлика от Швеция, където политиците получават доверието на 39% от запитаните – така страната се нарежда на първо място сред 15-те европейски държави, в които е било проведено изследването: Белгия, България, Германия, Франция, Великобритания, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Испания, Швеция, Чехия, Турция, Унгария, както и САЩ, Бразилия, Колумбия и Индия.

Българите вярват най-много на…

Резултатите сочат още, че българите, а и всички останали европейци имат най-много доверие в една професионална група. И това са пожарникарите. Общо 94% от всички участници в анкетата са посочили пожарникарите като хора, на които може да се вярва. За разлика от адвокатите и синдикатите, към които българите са настроени доста скептично. България е и страната с най-малко обществено доверие към лекарите – 78%. За сравнение: 94% от холандците са заявили, че се доверяват на лекарите в страната си.

About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.

error: Alert: Съдържанието е защитено !!