Мутри вместо планинари България

Горко ни! Ще бъде отменена забраната за влизане на автомобили в природния парк Витоша. Това е шокиращо! Защото с автомобила на Витоша ще се качат не само шумът и газовете, а и пиянските компании, чалгата и мръсотията.

Забраната за влизане на автомобили в природния парк Витоша през почивните дни ще бъде отменена! Звучи шокиращо само по себе си, но още по-шокираща е мотивировката: понеже така искали собствениците на заведения! Значи ресторантьорското лоби може да извие ръцете на цялото общество и така да унищожи едно национално природно богатство – белия дроб на София? Ами нали пак ресторантьорското лоби блокира друга забрана, на тютюнопушенето в заведенията, за да може да печели още няколко години за сметка на здравето на хората.

Витоша като лоно на крясъци и фасове

България очевидно се движи в обратна посока в сравнение с Европа. Германците избраха представител на Зелената партия за министър-председател на най-автомобилната си провинция – Баден-Вюртенберг, където са централите на Мерцедес и Порше. В германския град Фрайбург има “зелен” квартал, чиито жители не само се отопляват със соларни панели, но и доброволно са се отказали от автомобилите си, които не паркират в тази зона.

В същото това време България размишлява как да се качат колкото се може повече автомобили на Витоша. Представя ли си някой докъде ще доведе това? По времето, когато забраната влиза в сила, София сигурно наброява половината от днешното си население – да не говорим за броя на автомобилите. А в момента? Къде ще паркират тази автомобили? На какво ще заприлича планината?

С вездесъщия агресивен автомобил на Витоша ще се качат не просто шумът и газовете, но и агресията – включително на автомобила срешу туриста. Нима планината не е последното убежище на пешеходеца?

Не по-маловажен е другият въпрос: какъв модел всъщност налага ресторантьорското лоби на българското общество? Витоша като място за спорт и туризъм, или пък като цел за пиянски компании, като лоно на крясъци, счупени бутилки, боклуци, фасове, мръсотия, чалга? Защото ресторантьорите навярно искат да качат на Витоша тези именно компании, заедно с колите им – за да влязат в заведенията, не за да ходят пеша и да спортуват. Семействата с деца, традиционният турист, който ходи пеша и сяда в заведенията, за да си почине, ще бъдат изтласкани от мутри и мутреси.

И сега на Витоша се лее прекалено много алкохол и се пуши навсякъде. Нали дори премиерът бе забелязал, че хижите са като лисичарници, а малките деца, влезли да се стоплят с шейничките си, вдишват цигарения дим. А какво ли ще стане, когато се качат и автомобилите в неделя?

Там, където има алкохол, отпадат много задръжки. Витоша по традиция предлагаше повече сигурност, отколкото големият град, на Витоша хората се поздравяваха, самотният турист се чувстваше в безопасност. Туристи и планинари бяха между свои, между хора със сходна етика. Та какво ли ще донесат в планината пиянските компании, освен повече рискове?

Напук на всичко и на всеки

Потискащо е, че България сякаш напук загърбва Европа. В Европа се забранява пушенето, в България се разрешава. В Европа природосъобразният начин на живот, опазването на околната среда и въздуха, обновяемите енергии са тема номер едно, а зелените партии печелят все по-голяма популярност. В България дневният ред се диктува от всесилното ресторантьорско лоби! Не от гражданското общество, не от екодвиженията, не от активисти, студенти, природозащитници, не от интелигенцията!

Пита се: кой стои зад това ресторантьорско лоби? С колко “кебапчета” лобито е купило правото на колите да унищожат Витоша? Наскоро журналисти разкриха огромна афера с лобисти в Европейския парламент. Европейската преса поде тази тема, в самия парламент злополучните лобисти изпаднаха в тежка изолация. А къде са българските лобисти, изобличени от българските медии?