Мръсни български игри България

Мръсни български игри България

Мръсни български игри България Мръсни български игри България

Американски грами разкриват мътната ситуация в България, която се характеризира с това, че организираната престъпност е покорила цялата държава. А №1 в организираната престъпност е групировката ТИМ, смятат американците.

Разкрития без последствия.

Предлагаме Ви четвърта част от поредицата ни, в която представяме “българската връзка” в новата книга на германския разследващ журналист Юрген Рот “Нечестна игра“:

Очевидно американското посолство в София в продължение на години се е занимавало с мафията и нейните връзки с футбола. В края на ноември 2010 Уикилийкс предизвика скандала “Кейбългейт“. До момента са публикувани само два процента от всички грами, осем от тях са от американското посолство в София, общият им брой е 66.

На 1 декември 2010 “Гардиън” помества една от тези грами, посветена на организираната престъпност в България. Шест дни по-късно френският “Монд” разпространява друга грама, в която става дума за влиянието на руската мафия в Европа, тя е подписана от тогавашния американски посланик в София. И отново “Гардиън” пуска през декември съдържанието на грама от 7 юли 2005 г., която целенасочено се занимава с връзките между организираната престъпност и футбола.

Само че тази грама е цензурирана – всички имена на хора и фирми са премахнати, т.е. никой не е виждал пълното съдържание. Всъщност имената не биха били нищо ново нито за българската, нито за международната публика. Но пък би било важно те наистина да бъдат назовани в контекста на идеята на Уикилийкс да разбули мръсните сделки на високопоставени политици и икономисти.

Пипалата на мафията са навсякъде

Всяка групировка явно държи да си има и футболен отбор

Грамите разкриват мътната картина на ситуацията в България, която се характеризира с това, че организираната престъпност е покорила цялата държава. За американското посолство номер 1 в организираната престъпност е групировката ТИМ, опитала се да нахлуе във всички сфери на легалната и нелегалната икономика. Престъпните действия на групировката обхващат и изнудване, и проституция, и залагания, и наркотърговия, и кражби на автомобили. Смята се, че ТИМ е свързана с руската организирана престъпност и наред с другото е собственик на спортни дружества, клубове за залагания и бинго-зали.

Обвиненията са един вид формално потвърждение на това, което е известно от години, без обаче да доведе до каквито и да било последствия – пише Юрген Рот в книгата си и продължава: Шефът на ТИМ Иво Каменов опроверга пред мен категорично обвиненията в грамата. Вероятно е знаел, че добрите му връзки с правителството ще го защитят. Все пак между 2002 и 2006 майката на главния прокурор Борис Велчев е била заедно с Каменов в управата на Химимпорт – флагмана на ТИМ.

В грамата се споменава и футболният клуб Черно море – Варна, който също е част от ТИМ. “Отборът беше фалирал и ние го взехме по необходимост” – разказа Каменов. На въпроса ми дали собствениците на клубове си осигуряват значителни печалби чрез договорки за игрите и залаганията, той отговори: “Мениджърите на отбори, които са застрашени от изхвърляне, са ми звънили два пъти с молбата да не ги бием.” Каменов не каза какви последствия са имали тези разговори, но изтъкна: “Нашите печалби не са от футбола, а от хотела и бизнесцентъра, които са в един комплекс със стадиона.

Част от съдържанието на посолската грама засяга концерна “Интергруп” и неговия собственик Красимир Маринов. “Законният бизнес на “Интергруп” се простира от футболни отбори /Славия – София/ до банки /Първа източна международна банка/, от фирми за сигурност до модни агенции. Незаконните занимания са най-вече с наркотърговия, финансови измами, проституция и изнудване.

Казината – златната кокошка на Черепа

“Черепа” осигурява славата на България

Американското посолство се занимава интензивно и с “Нове холдинг” на Васил Божков, основал първата си фирма през 1990 година. Легалният му бизнес е с казина и популярната лотария Еврофутбол. Освен това той е собственик на ЦСКА. През 2002 г. продава голяма част от акциите на Еврофутбол на гръцкия милиардер Сократис Кокалис.

На 1 януари 2007, деня на официалното присъединяване на България към Европейския съюз, българското правителство представя в Европейския парламент изложба под мотото “Блясъкът и славата на България“. Уникалните антични художествени произведения са предоставени от Васил Божков, който до средата на 90-те години определено не е бил сред заможните хора. Тогава е известен с прякора си “Черепа“. По отношение на произхода на съкровищата самият Божков казва, че ги е наследил и те били собственост на семейството в продължение на поколения.

Васил Божков започва бизнеса си с валутна търговия, организиране на игри на късмета и спортни залагания“, казва Бети Ганева, главна редакторка на българския “Виртшафтсблат“. И добавя: “От няколко години насам практически всички държавни поръчки за строителство и ремонт на пътища се дават на Божков, респективно – на контролирани от него фирми“, пише германският разследващ журналист Юрген Рот в новата си книга “Нечестна игра“.

Очаквайте продължение!

About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.

error: Alert: Съдържанието е защитено !!