Морската градина на Обзор - остава!

Морската градина на Обзор – остава!

Борбата за запазване на градския парк в Обзор завърши успешно. Символът на града беше обект на неправомерно посегателство в частен интерес. Делото премина през всички инстанции и на 02.08.2018г,  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в открито съдебно заседание се произнесе с решение в полза на гр.Обзор. Решението е окончателно и не подлежи на обжалаване!

Съдът прогласи нищожността и на трите сделки за продажба на морската градина. Тези сделки са осъществени преди 15 години тайно, умело и без капка съвест!

Когато гражданите на Обзор научиха за тях, всичко изглеждаше „приключило”. Ситуацията беше просто нереална – никой не повярва, че може да се стигне до справедливост. Борбата със злоупотребите на местната власт през мътните години на промяната, изглеждаше  като химера!

През лятотото на 2015, непосредствено преди местните избори, в деловодството на кметство Обзор пристига писмо с претенции за ограждане и застрояване на имота. То беше придружено с препис от нотариален акт за частна собственост на терен, разположен в сърцето на градския парк на Обзор.

Кметът на град Обзор – Христо Янев – се оказа в особено трудно положение.   Необходимо беше да информира хората, че без да подозира, градът е загубил най-ценното си притежание. Едва на прага на втория си мандат, той разбра, че назад в годините, някой си е позволил нагло да злоупотреби с властта си. Сега младият кмет, когото хората свързваха с облагородяване на всички паркове и зелени пощи на града, трябваше да приеме, че някой си е присвоил най-важният от тях. Постепенно фактологията на казуса се разкри и паднаха всички лъжи, изречени пред гражданите на Обзор в предишните години.

Нека си припомним фактологията по казуса.

На 24.04.2003г, община Несебър, представлявана от  кмета по онова време, продава парцела от 615 кв.метра, на първа линия  в Морската градина, заемащ част от плажната ивица за сумата от 27000 лева. „Щастливият” купувач е  „Производствено-техническа база” АД, гр.Бургас. Както повечето от нас си спомнят, върху същия имот на самия пясък се намираше общоизвестният тогава – Бар Комета, присъстващ във всички пощенски картички от онова време.

Процедурата по продажбата привидно е спазена, само дето обществеността на гр.Обзор не знае нищо. Кметът на Общината по онова време, на общоградско събрание се кълне, че не е подписвал такъв договор, а неговият подпис ясно се чете и името му присъства на първата страница от договора. Освен това имотът е публично-общинска собственост, актуван по надлежия ред и по никакъв начин не може да е обект на правни сделки.

Зад дружеството „Производствено-техническа база” АД стои Б.Х-П. – шефка на туризма от най-мътните години. След пет седмици от датата на покупката, на 22.05.2003, Производствено-техническа база АД,  „ПРОДАВА” на дружество Меридиан-98 АД, същия имот, за сумата от – забележете – 1900 лв. Сделката е „напълно валидна”, само дето сумата от продажбата е много под стойността на данъчната оценка на имота и дори под границата на здравия разум. Разбира се, зад новия купувач, отново стои същата дама. Две години по-късно, тя „ПРОДАВА” същия имот, вече на съпруга си – С.Н.П, за сумата от 2000 лв. След това ликвидира дружеството Меридиан-98 АД, с което смята, че е замела всички следи.

Някои биха си задали въпроса, как е възможно да си собственик на златно парче земя, в сърцето на Обзор, на прага на морето и да чакаш цели 12 години. Може, ако трябва да изтече абсолютната давност, която да замете следите на стореното от теб. Още повече, когато през това време някой услужливо е отписал имота от актовите книги на община Несебър и вече всички са „забравили”, че той е бил публична собственост. За читателите подчертаваме, че претенциите на така наречените „собственици”, бяха предявени три месеца преди местните избори и поставиха младия кмет на Обзор, във възможно най-тежкото положение.

На свиканото по този повод общоградско събрание, Христо Янев заяви, че не може да си представи някой да предаде морската градина и доверието на своите съграждани. Той обеща, че ще превърне каузата на града в своя лична кауза и ще води борбата, ангажирайки всички налични сили, както в Република България, така и в Европейския съюз. След като се посъветва с Обществения съвет на гр.Обзор, той покани столичния юрист Марин Божков – председател на Програма „Достъп до правосъдие”, който заедно със своя екип се зае с цялостната защита на града срещу извършеното посегателство.

Изготвените анализи ясно показаха извършените правни нарушения и манипулациите в градоустройствените планове, направили възможно отчуждаването на Морската градина. На политическите институции беше представена петиция, подписана от 2140 човека, представляващи цялото пълнолетно население на града. Екипът от юристи, воден от г-н Божков, заведе от името на общината дело за връщане на имота. В своята искова молба той съедини четири иска срещу всички „настоящи” и „бивши” „собственици на имота”, като поиска от съда да прогласи за нищожни всички извършени от тях сделки и да върне Морската градина на общината като публична общинска собственост.

Мнозина смятаха, че след толкова години и при състоянието на правосъдната система, успешното провеждане на такова дело граничи с невъзможното. Дори бяха направени опити да се саботира даването на ход на делото, като от него се изключи основния ответник – скандалната дама Б.Х-П. Въпреки това, след като юридическият екип подробно изложи всички свои аргументи и даде гласност на казуса, съдебната битка започна.  Делото беше наблюдавано от националните медии. Всички експертизи, назначени от съда доказаха правотата на нашата теза. Бургаският окръжен съд, на базата на всички доказателства произнесе подробно и обосновано решение, с което безусловно уважи всички искови претенции. Изглеждаше, че постигането на справедливост все пак е възможно…

Бургаският апелативен съд обаче, отново вдигна напрежението в града. След обжалване от загубилите на първа инстанция „собственици”, той отмени решението на Окръжния съд със странния мотив, че актът за публична общинска собственост на имота, не забранявал продажбата му. Нищо, че Конституцията и Законът казвали друго…

Общественият отзвук беше изключителен. Гражданите на Обзор, призовани от кмета Христо Янев, организираха истинска национална кампания в защита на града си и чрез медиите и неправителствените организации, привлякоха погледа на България към себе си. Община Сопот, в лицето на кмета на общината – г-н Деян Дойнов, и кмета на с.Анево – Николай Николов – дейно и емоционално подкрепиха шествието на Обзор срещу престъпните деяния. Множество от граждани на Сопот, предвождани от прочутата сопотска група гайдари, специално пристигнаха за протеста и огласиха града ни с впечатляващо шествие. Те заявиха твърдо своята подкрепа към каузата на побратимения град Обзор. Двамата млади кметове – Христо Янев и Деян Дойнов – станаха лица на борбата на малките общности за справедливост.

В поредица от телевизионни предавания в националните медии, г-н Марин Божков даде широка гласност на казуса и правните аргументи на града срещу беззаконието. Това осигури такава публичност на съдебния процес, че стана невъзможно „да бъде заметен под килима”. Събитията, организирани през лятото на 2017 и пролетта на 2018 година показаха, че една малка общност, когато е обединена и добре водена, може да се пребори за справедливост, въпреки недостатъците на правосъдната система. Протестите в града бяха подкрепени, както от Обществения съвет и от кмета на града, така и от общинските съветници Върбан Кръстев, Петър Тодоров, Христо Яръмов, Станислав Цанев,  Румен Кулев, депутатите Тодор Байчев и Николай Тишев, кмета на село Кошарица – Павел Павлов и др.

Делата бяха водени със средства, дарени от жителите на Обзор и от Г-н Янев, който превърна казуса в своя лична борба! За всички – граждани, общински съветници, народни представители, както и за юристите от екипа на г-н Божков, борбата беше не работа, а истинска кауза за постигането на справедливост, въпреки всички обстоятелства.

Така се стигна да решението на Върховния касационен съд, което подробно и аргументирано признава за основателни всички правни и фактически доводи, изложени от нашите юристи, прогласява за нищожни всички договори и нотариални актове за продажба на имота и го връща на общината в правното положение, именно на ПУБЛИЧНА ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ, КОЯТО ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОТЧУЖДАВАНА.

Благодарим на всеки от вас, който беше съпричастен с каузата на Обзор! Благодарим на всички, които помогнаха справедливостта да възтържествува! Нека тази победа бъде назидание за всеки, който си е позволил безочливо да злоупотребява с власт!

Морската градина на Обзор – остава! Остава за нас, за децата ни и за всички гости на процъфтяващия ни малък град, който гордо ще продължи развитието си с честност и справедливост!

Обществен съвет на гр.Обзор