Скъпи гърци, скъпи европейци, разберете се най-сетне!

Скъпи гърци, скъпи европейци, стига вече с този покер! Разберете се най-сетне! Направете го за благото на гръцкия народ, който най-много ще пострада, ако Гърция наистина фалира.

Срещата на финансовите министри от еврогрупата се оказа поредният будещ недоумение опит да се намери изход от гръцката криза. И двете страни, гърците и техните кредитори, продължават да отстояват непримиримо позициите си и да твърдят, че са направили огромни отстъпки. От което следва, че едната от двете страни очевидно има напълно абсурден възглед за начина, по който да се намери изход от тази заплетена ситуация. Сигурно се досещате, че имам предвид гръцкия финансов министър Янис Варуфакис, който явно не е в състояние да проумее елементарни неща. Но пък умее друго: да прокарва някакви екзотични идеи, според които Гърция щяла да се превърне в рай, ако се договори опрощаване на част от нейните дългове и ѝ се предоставят пари от печатницата на ЕЦБ. Само дето професор Варуфакис забравя, че вече не говори пред студенти – от няколко месеца насам той се движи в света на реалната политика, където се очакват смислени действия.

Началото на края?

Само един пример: седмици наред Варуфакис уверяваше, че щял да наложи по-високи данъци на богатите и да въведе ред в управлението на финансите. Но до момента нищо подобно не се e случило. А можеше да се случи, защото за всичко това са нужни само две неща: политическа воля и план за действие. Както изглежда обаче, майсторът на словесните тиради няма нито едното, нито другото.

И още нещо: не го ли учудва фактът, че нито останалите финансови министри от еврогрупата, нито МВФ и ЕЦБ проявяват разбиране за исканията и теориите му? Казано иначе: Варуфакис и „Сириза“ си играят със съдбата на гръцкия народ, чийто живот ще се влоши още повече, ако Гърция обяви банкрут и евентуално излезе от еврозоната.

Защо, за Бога, гръцкото правителство тръгва с рогата напред и настоява за разсрочване на дълговете още преди да е взето решение за изплащането на онези 7,2 милиарда евро, около които се въртят разправиите? Да, Варуфакис и неговият правителствен шеф Ципрас трябва да се съобразяват с ляворадикалното крило в „Сириза„. Това е разбираемо, но не може да бъде оправдание за една политика, която превръща в заложник целия гръцки народ и парализира ЕС.

Сега възможностите са две: правителството на Ципрас или ще надскочи сянката си и на предстоящата среща на върха ще одобри спасителната програма, или е дошло времето за нови избори в Гърция. Партньорите на Атина няма да се съгласят да отпускат още помощи без конкретни ангажименти от страна на Гърция. И противно на интерпретациите в Атина – те не са готови на всичко, за да задържат гърците в еврозоната. Това беше и посланието, което финансовите министри от еврогрупата отправиха към Варуфакис по време на срещата им в Люксембург.

„Моля Ви, дръжте се като възрастни хора!“

В понеделник предстои нова, извънредна среща, посветена на драмата около Гърция. Максимумът, който може да бъде постигнат на тази среща, е да се удължи действието на текущата програма, която по принцип трябва да приключи на 30 юни. Но пари не могат да текат – това е невъзможно по чисто технически причини.

Изобщо не е ясно как може да бъде предотвратен гръцкият банкрут. Ясно е обаче друго: ако европейците действително държат на цялостта на еврозоната, те също ще трябва да надскочат собствената си сянка и да дадат някакъв сигнал за опрощаване на част от гръцките дългове.

Срещата на върха в понеделник е наистина последният шанс и за двете страни. „Моля Ви, дръжте се като възрастни хора!“, призова и шефката на МВФ Кристин Лагард. Да се надяваме, че участниците в преговорите ще вземат присърце този призив. Защото текат последните секунди – до евентуалния банкрут на Гърция остават само 11 дни. И вече няма време за игрички на покер.