пт. дек. 2nd, 2022

Милиардите на ЕС трябва да потекат още сега. За да не стане късно

Европейците направиха епохална стъпка – показаха, че са единни и солидарни, независимо от всички разногласия. Договорените суми за помощ са огромни, но трябва да бъдат отпуснати още сега. За да не се окаже твърде късно.

Мъчително преминаха последните дни от извънредната среща на върха на ЕС. Накрая обаче беше постигнато споразумение, което изглежда съвсем стабилно. А това е най-важното. В сравнение с продължителните преговори в търсене на компромис по други въпроси, сегашното споразумение за бюджета беше постигнато направо светкавично.

Епохална стъпка, за която Германия има заслуга

Дори с риск да се девалвира това понятие, отново трябва да повторим: да, решението е историческо!

ЕС за пръв път взима общи заеми, с чиято помощ да притъпи последствията от икономическата криза във всички държави-членки. Само допреди месеци изглежда невъзможно европейците да се разберат за така наречените „еврооблигации“ и да гарантират съвместно за получените кредити, днес обаче това вече е факт.

Тази епохална стъпка беше осъществена най-вече благодарение на факта, че Германия смени позицията си и подкрепи концепцията на френския президент за обща бюджетна политика и за финансов суверенитет на ЕС. Отговорност за смяната на позицията носи Ангела Меркел – и това навярно е нейната най-голяма заслуга към европейската политика.

Последствията от пандемията принуждават 27-те да встъпят в толкова тясно сътрудничество, колкото съвсем доскоро не можеха дори да си представят. Те влязоха заедно във финансови задължения, които обаче почти не натоварват собствените им държавни бюджети, защото на практика представляват пари, взети назаем от бъдещето. Това трябва да е ясно на всички и открито да се каже на младите поколения, които всъщност ще изплащат тези кредити. В същото време обаче тези млади хора трябва да разберат, че с настоящите заеми за развитие навярно ще бъде заплатено тяхното образование и бъдещите им работни места.

Единни и солидарни действия

Бързият успех на тази среща на върха демонстрира пред целия свят, че въпреки всички вътрешни разногласия ЕС е в състояние да действа единно и солидарно. Евросъюзът в случая пое и ролята на нещо като предпазен чадър, какъвто другаде по света няма. Нито в Америка, нито в Азия, нито в Африка съществува такава наднационална общност, която в условията на криза да помага на националните държави-членки с мощни конюнктурни инжекции.

Да, държавите от „пестеливата петорка“ ще внесат по-малко собствени средства, а другите пък искаха да получат повече, в крайна сметка обаче победи солидарността и чувството за общност. Пакетът, съдържащ 1,8 трилиона евро, осигурява невероятно преразпределение на пари от по-силните към по-слабите. Тъй че извънредната среща на върха в Брюксел, която не на последно място беше и успех на временното председателство на Германия, наистина ще влезе в историята като исторически поврат.

Все пак, постигнатото има и дребен козметичен дефект. Мнозинството не успя до задейства финансови лостове срещу Полша и Унгария, които нарушават изискванията за върховенство на закона в ЕС. Да, беше взето решение, че страните-членки ще бъдат подложени на проверка за върховенството на закона, но тази клауза е мека като памук. Наложи се да ѝ бъдат извадени зъбите, просто защото иначе нямаше да има единодушие по целия голям компромис. Така нерешени си остават проблемите на Полша и Унгария – две държави, които нагло използват солидарността на останалите страни-членки. Извънредната среща в Брюксел не успя да запуши този дълбок разлом.

Фондът трябва да започне да раздава пари още сега

Фондът за възстановяване от коронакризата е само част от необходимите мерки, чрез които трябва да се преодолеят отрицателните последствия от пандемията. Сумите изглеждат огромни, но нека не забравяме, че още повече пари ще дойдат по линия на националните програми и благодарение на действията на Европейската централна банка, която масивно закупува национални облигации. А ако искаме икономиката да „забръмчи“ на високи обороти, както се изрази германският финансов министър, фондът с помощи трябва още от утре да започне да раздава пари. Ако за изплащането чакаме чак до 2021-2023 година, както е предвидено, може да се окаже, че е станало прекалено късно.