Какво си казаха Меркел и Ердоган

За пръв път след опита за преврат от миналия юли германската канцлерка Ангела Меркел е на посещение в Анкара. Ето какво е обсъдила с турския президент Ердоган:

Разговорът между двамата е продължил два часа и половина, а на съвместната си пресконференция – според очакванията – Меркел и Ердоган поставиха различни акценти. Турският президент обясни, че са разговаряли за положението в Сирия, в Ирак и в Егейско море. И че са обсъдили съвместната борба срещу тероризма, както и кризата с бежанците. Германската канцлерка потвърди на свой ред, че двете страни ще си сътрудничат още по-тясно в борбата срещу тероризма.

Тук трябва да отбележим, че от турска гледна точка борбата срещу тероризма включва не само мерките срещу ислямистки атентатори, но и действия срещу кюрдската опозиция. Навярно тъкмо поради това Меркел уточни, че е важно в Турция да се запази свободата на словото и разделението на властите. В тази връзка германската канцлерка изрази загриженост от действията срещу журналисти.

Тези напомняния са насочени и към предстоящия конституционен референдум в Турция, за който Меркел предлага изпращането на наблюдатели от ОССЕ. Във връзка с въвеждането на президентска система в Турция германската канцлерка подчерта, че е важно да се запази многообразието на обществото и че опозицията е част от всяка демокрация.

В решаването на кризата с бежанците приносът на Турция е забележителен, каза още Меркел, а друга тема, която наблюдателите очакваха с интерес, беше съдбата на турските офицери от НАТО, поискали политическо убежище в Германия. Турция настоява те да ѝ бъдат предадени, но Меркел потвърди становището си, че най-напред трябва да се произнесе германският съд.