Западът срещу Русия, Русия срещу Запада: стига вече!

Масови гробове в Донбас: Кой е отговорен?

Руските власти заговориха за масови гробове в Донбас и обвиниха украинската армия. Според Киев отговорни за тях са подкрепяните от Кремъл сепаратисти. Каква е истината?

Само ден след като руският президент Путин заговори за „геноцид“ в Донбас, руските следствени органи публикуваха доклад за „масови гробове на цивилни граждани„. Назованите там пет местности обаче се намират в част на Донбас, която се контролира не от Киев, а от проруските сепаратисти – всички те са на територията на т.нар. „Народни републики“ Луганск и Донецк.

Русия обвинява украинската армия. Говори се за „убийства и раняване на хиляди цивилни граждани и рускоговорящи групи„, както и за „умишлено унищожаване на жителите на Донбас„. Твърди се, че има данни за „най-малко 295 цивилни граждани“, чиито трупове са били ексхумирани. Всички те били подложени на безразборен масов обстрел от украинската армия през 2014 година.

Във въпросния доклад руските власти за пръв път официално говорят за масови гробове. Досега те бяха започнали само едно наказателно производство за смъртта на дете и неговата баба през 2021 година, за която обвиняват украинската армия. А шест години по-рано бе открито производство и срещу тогавашния украински вътрешен министър Арсен Аваков и други служители заради „обстрел на жилищни райони в Донбас, при които редовно умират цивилни лица“.

Сепаратистите говорят за масови гробове от години

Информациите за масови гробове не са нови. През есента на 2021-а проруските сепаратисти говореха за гробове – и както изглежда, ставаше дума за същите, които се споменават в доклада на руските следователи. Най-малкото се споменаваха точно същите местности. В следствения доклад освен това се казва, че гробовете са били открити между август и октомври 2021. Проруските сепаратисти информираха в началото на ноември 2021, че са ексхумирани стотици трупове на жители от региона на Донецк и Луганск. Сепаратистите също обвиняват украинската армия за смъртта на тези хора. Всички те били убити в първите месеци на конфликта в Донбас „през лятото и есента на 2014-а„.

Разпространените тогава от сепаратистите числа обаче бяха повече от назованите сега от руските следователи 295 души. Тогава се говореше за 47 убити в Донецк и 267 жертви в Луганск.

Само няколко дни след публикуването на доклада на руските власти, изявление направи лидерът на самообявилата се Донецка народна република Денис Пушилин. Според него на територията, контролирана от сепаратистите в Донецк, били намерени „130 места на масови и случайни погребвания на жертви на украинска агресия„. Не става ясно как тези данни биха могли да съвпадат с обявения общ брой от 47 жертви.

Киев обвинява сепаратистите за масовите гробове

През ноември 2021 г. украинският представител на тристранната контактна група за уреждане на конфликта в Донбас Сергей Хармаш обърна внимание на това, че сепаратистите водят организирана кампания за налагане на обвиненията за масовите гробове. Той предложи спешно да започне отварянето на гробовете и идентифицирането на жертвите. За гробовете Хармаш на свой ред обвини руските сепаратисти, които контролират окупираните региони и „погребват хора в масови гробове, без да установяват тяхната идентичност„.

В тази връзка той цитира и едно съобщение на „Луганския информационен център“ от 8 октомври 2021-а – т.е. от източник на сепаратистите – в който се казва, че през юли и август 2014-а е било решено убитите хора временно да бъдат погребани в близост до село Видное, югоизточно от Луганск. Въпросното село също се споменава в доклада на руските следователи.

Данните за жертвите и отговорните са смъртта им са противоречиви

На няколко пъти досега са се появявали противоречиви данни за масови гробове, предоставяни както от страна на сепаратистите, така и от украинските власти. През 2014 година самопровъзгласилата се Донецка народна република съобщи за три гроба в близост до град Макеевка. Руски медии съобщиха, че погребаните там са жертви на украинската национална гвардия. Но данните за техния брой са противоречиви. Според наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които инспектираха гробовете, става дума за четирима души, на надгробната плоча стоят имената на петима, а сепаратистите говореха за 40. 

През септември 2014 г. бе съобщено, че са открити масови гробове в Славянск, в региона на Донецк. В началото на въоръжения конфликт градът в продължение на няколко месеца се намираше под контрола на сепаратистите. Но още от юли 2014-а той премина под контрола на Киев. Украинските власти тогава за пръв път обявиха, че в гробовете навярно се намират останките на хора, които са умрели, когато градът е бил в ръцете на сепаратистите. През 2018 г. украинската полиция съобщи, че е потвърдила имената на трима бунтовници, които участвали в избиването на четирима от погребаните там.

През 2016 г. украинската полиция съобщи и за гроб с тленните останки на 18 души, открит в регион, контролиран от Украйна – на границата между областите Луганск и Донецк. През 2014 г. там се водеха ожесточени сражения. Намерените в гроба дрехи носели „отличителни знаци на нелегални въоръжени групи“ – с това име украинските власти наричат проруските сепаратисти в Украйна.