Mark Rutte: Юнкер е романтик, щом иска България и Румъния в Шенген

Германия, Холандия и Австрия се възпротивиха на желанието на Жан-Клод Юнкер България и Румъния незабавно да бъдат приети в Шенген.

Холандия се противопоставя на присъединяването на Румъния и България към Шенген въпреки думите на Юнкер, пише днес в. „Ромъния либера„, цитирайки изявление на холандския премиер Марк Рюте.

Юнкер е романтик„, коментира ръководителят на холандското правителство по повод речта на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент в сряда.

Мисля, че когато някой има видения, трябва да се консултира с лекар„, отбеляза още Рюте, цитиран от румънския вестник.

На въпрос за предложението на Юнкер за незабавно приемане на Румъния и България в Шенген холандският премиер отговори: „Не сега. Противопоставяме се. Има твърде много опасения за контрола на границите и корупцията„.

Германия не иска нови страни да се присъединяват към Шенгенското пространство за свободно движение в близко бъдеще, заяви германският вътрешен министър Томас де Мезиер.

Де Мезиер по принцип споделя визията на Юнкер, но уточни: „За да сме честни обаче, ще има дълъг път за изминаване„.

Австрийски партийни лидери също изразиха съмнение дали потенциалните нови страни членки ще могат да изпълнят изискванията в областите на икономиката и сигурността за влизане в Шенген и в еврозоната.