Мария Габриел в интервю за в. L’Echo: „Фалшивите новини атакуват нашата демокрация

Наша отговорност е да помогнем на „четвъртата власт“ – журналистиката, която е стожер на демокрацията„, казва в специално интервю за белгийския всекидневник  L’Echo българският комисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

Подходът спрямо фалшивите новини в социалните мрежи трябва да се превърне от национален – в европейски„, допълва тя и уточнява, че ще предложи през пролетта на 2018г. обща стратегия спрямо този феномен.

Експертна група на високо равнище трябва да идентифицира добрите практики за борба с фалшивите новини. Такива вече съществуват като например „trusted flaggers“ за доброволно сигнализиране на невярно съдържание в YouTube или т.нар. „fact checkers“ за проверка на фактите. „От нас зависи да преценим каква добавена стойност може да внесе ЕС„, отбелязва комисар Габриел.

В интервюто тя съобщава също, че на 9 януари организира среща в Брюксел с представители на 30 интернет платформи – от най-голямата до най-малката, която е посветена на незаконното съдържание онлайн. „Ще дадем предимство на доброволните мерки и редовния диалог„, обяснява българският комисар по цифровата икономика и цифровото общество. „От платформите изискваме прозрачност, така че потребителят да е  информиран за онова, което се определя като незаконно съдържание; второ – да сътрудничат с органите на полицията и съдебните власти. И накрая – искаме да дадем възможност на гражданите да подават сигнали, коментира още пред L’Echo комисар Мария Габриел.