„Манипулацията е вид управление, при което този който има власт, влияе на поведението на другите, без да разкрива характера на поведението, който очаква от тях“

Манипулация на общественото мнение се базира на манипулация на масовото самосъзнание. Манипулиране на общественото мнение е един от способите на управление на обществото, посредством създаване на илюзии или условия за контролиране поведението на хората. Въздействието върху обществото е насочено към психическите структури на човека и се осъществява скрито, като си поставя задача да измени мненията, подбудите и целите на хората в желаното от управляващите направление.

Методите на манипулация обикновено се насочват към определени области като езика, емоциите, а за целта пропагандата използва сензации, спешност, повторение, тоталитаризъм в източника на информация, смесване на информацията с мнения, изказвани от авторитети, създаване на стереотипи, симулиране на единодушие в изказванията (Астротърфинг) и др.

Характерно за неолибералната пропаганда е хронологическо разместване на събития от историята. Така например опашките за хляб по време на прехода от комунизъм към капитализъм в периода 1989-1991, се приписват на времето от преди ПЕРЕСТРОЙКА. Цените при социализма през 1987-1988 се сравняват със заплатите от 1950-те.

Манипулацията е угнетяване на личността, в желанието ѝ да вярва в това, което се стреми да постигне – знания, жизнен опит, материални блага, любов. Угнетяване се постига чрез лъжа, в която хората искат да повярват.

Често разпространен е така нареченият Red herring метод: Постоянно отклоняване вниманието на хората от реални социални проблеми, пренасочвайки ги към теми, които нямат реално значение.

Проблем-реакция-решение“ или така наречения РЕКЕТ, е познатият на всички метод от постапокалиптичния период на преход към демокрация в България. „Мутрите“ открадват колата на някой, който не се е застраховал при тях, след което му предлагат срещу определена сума да намерят крадеца.

Този метод се прилага от държавите от НАТО – така наречената Стратегия на напрежение. В икономически план метода се нарича икономическа криза и цели да оправдае ограничаване социалните придобивки на трудещите се и влошаване качеството на живота им.

 Атакуване емоциите и инстинктите на хората, се използва от господстващите с цел да изключат рационалното мислене на масите. Този метод се използва и в рекламата.

Поощряване на невежеството, управляващите постигат чрез комерсиализиране на образованието и влошаване качеството на образованието достъпно за широките маси.

Най-големият враг на всяка пропаганда е интелигенцията“ – Йозеф Гьобелс – министър на пропагандата на Нацистка Германия.

За васалните държави се прибавя и отрицателният изкуствен отбор, при лансиране на техния елит.

В съвременната политология понятието манипулация заменя използвания в миналото термин – макиавелизъм.

В епохата на „Студената война„, манипулиране на обществото се използва еднакво и от двата основни противника. Социалистическата литература се концентрира в развенчаване манипулативната същност на буржоазните (империалистическите) средства за масова информация. В същото време западните демокрации обвиняват СССР в „промиване на мозъка“ на американски военопленници от корейската и виетнамската война.

Последствия от манипулирането на обществото:

По времето на комунистическата диктатура имаше хора, които вярваха че партийните функционери отдават живота си за благото на обществото.

В условията на капитализъм има хора, които вярват, че богатите не ходят на море, защото работят по 18 часа в денонощие и нямат време за отпуска. Вярват, че западните демокрации помагат на бедните държави от добронамереност и хуманност. И изискват от тях масова приватизация от загриженост за по-доброто стопанисване на техните блага.

И Европейският Съюз бил създаден да конкурира САЩ. И още Европейският Съюз бил създаден от богатите европейски държави, с цел да изравни жизнения стандарт на бедните европейски държави, с този на богатите.

И Международният Валутен Фонд и Европейската Централна Банка са създадени да помагат финансово на бедните държави – Приказката за Коня, лисицата и лъва.

А случилото се през последните години в Гърция не е следствие от премахването на митнически ограничения за внос на стоки от индустриалните членки на Евросъюза, което разорява местната индустрия. А е защото гърците ги мързи да работят.

Жертвите на манипулацията вярват и на разпространяваните слухове относно „закупени“ от руската мафия печеливши предприятия, както и на слухове за български политици, които били „руски проект“ или били троянския кон на Русия в Евросъюза.

Наравно с „вярващите„, съществуват и „мислещи„, които се досещат, че смисъла от анексирането пардон приемането на България в НАТО и Евросъюза, не е разпродажбата ѝ на руски инвеститори.

И в библията е казано:

Един слуга не може да има двама господари“ – Библия, Матей 6, т.24