Малта – пиратски залив?

Като в мафиотски филм: ужасяващи разкрития за убийството на Дафне Галиция. Някои от детайлите около убийството на Дафне Галиция са ужасяващи. Приличат на история от филм за мафията. Уликите водят пряко към премиера на Малта Джоузеф Мускат и най-близкото му обкръжение.

Мафия„, „убийци“, скандират жителите на Малта от дни. И в неделя по улиците на столицата Валета излязоха хиляди, за да демонстрират гнева си. Става дума за убитата преди две години журналистка Дафне Каруана Галиция, която беше разкрила случаи на тежка корупция сред управляващите. Протестите са насочени и срещу разпадането на демократичните институции в Малта, за което говори безкрайният низ от скандали, които по алчността и безпардонността си напомнят на мафиотски филм.

Разплитането тепърва започва

Правосъдието в Малта се задейства неочаквано и в доста необичаен момент: в събота вечерта към 19 часа бизнесменът Йорген Фенек беше арестуван от въоръжени полицаи. Пред вратите на съда стояха журналисти, а вътре в залата се намираха роднините на убитата журналистка: родителите, съпруга и синовете ѝ. Те изслушаха обвинителния акт срещу един от най-богатите мъже в островната държава. В него се говореше за подстрекателство към убийство и заговор за извършване на престъпления. Пред камерите на журналистите сестрата на Дафне – Корине Вела обясни, че разплитането на случая тепърва започва: „Очакваме, че ще има разследване срещу премиера Джоузеф Мускат и шефа на кабинета му Кийт Шембри заради връзката им с убийството„.

По време на изминалата  твърде хаотична седмица в Малта ежедневно изникваха нови доказателства и обстоятелства, свързани с убийството на Дафне Галиция. Стана ясно и следното: доказателствата водят пряко към най-близкото обкръжение на премиера и тежко го уличават. От повече от година той явно е знаел за ролята на Фенек в случая „Галиция„, защото неговите тайни служи са подслушвали бизнесмена, а самият Мускат е чел протоколите. Но защо премиерът нищо не е предприел досега?

Случайността помогна на разследващите

В края на ноември полицейско куче откри 200 000 евро в багажа на таксиметровия шофьор Мелвин Теума. Той беше задържан по подозрение за пране на пари. Теума заяви, че знае всичко за извършеното преди две години убийство и предложи сделка: за да бъде помилван, той призна съучастието си в престъплението и заяви, че е наел убийците. Теума посочи Йорген Фенек като поръчител на деянието.

Собственикът на казино и хотели, един от най-богатите олигарси в Малта, след това беше заловен на яхтата си при опит да избяга. Оттогава адвокатите му използват всички трикове, за да докажат, че не той носи вината, а представителите на властта. Двама министри и дясната ръка на Мускат – шефът на кабинета му, на бърза ръка подадоха оставки след задържането на Фенек.

Това, което особено възмути обществото, бяха някои ужасяващи подробности около заговора за убийство. Междувременно проговори един от тримата дребни престъпници, които преди две години бяха задържани по случая и все още очакват да бъдат съдени. Разбра се, че наемните убийци първоначално са се опитвали да застрелят журналистката през прозореца на кабинета ѝ. Понеже не успели, сменили оръжието с бомба, доставена от сицилианската мафия. Проговорилият съучастник разказа и как въпросната бомба е била поставена в автомобила на Дафне Галиция, както и това, че бандата убийци е получила 150 000 евро за поръчковото убийство. Човешкият живот явно няма особено висока цена в Малта.

Гневът нараства

В аполитичната доскоро Малта междувременно се оформи истинско протестно движение. Гражданите са убедени, че най-вътрешният кръг на властта стои в дъното на това убийство. Власт, която през последните години отвори вратите за съмнителни руски и близкоизточни инвеститори, продаваше им европейски паспорти, улесняваше укриването на данъци и си затваряше очите за прането на пари. Европейската централна банка започна разследване срещу „Bank of Valetta„, а през изминалата зима отне и лиценза на съмнителната „Pilatus-Bank„.

Но в случая става дума за нещо много по-важно. Демонстрантите не искат да живеят в държава, чиито институции са тотално превзети от корупцията. „Нито правосъдието, нито полицията са независими“, казват три възрастни дами, участващи в протестите. „Нашата страна беше съсипана от тази група престъпници, които се водят наши управляващи“, казва една от тях. Друга добавя: „Те трябва да платят за действията си, не бива да остават на свобода, искаме справедливост„.

Но какво ли може да се очаква, след като премиерът назначава всички – от върховните съдии до шефа на полицията? Призивът за пресушаване на корупционното блато в Малта се подкрепя от различните поколения. „Това, което преживяхме в последните години, е някаква симбиоза между властта и бизнеса„, казва една от участничките в демонстрация на млади активисти.

Малта  пиратски залив?

Мануел Делиа, който се бори за разкриване на убийството на Галиция, настоява Мускат да се оттегли незабавно. „Той трябва да и ходи, защото пречи на справедливостта. Правосъдието трябва да разследва всички, в това число и премиера„, казва той и добавя:  „Светът смята Малта за демократична страна, но островът се е превърнал в „пиратски залив„, в който господстват корупцията и престъпността“.

Синът на Каруана Галиция – Матю, не може да си обясни защо Мускат все още е на поста си и защо полицията пусна на свобода шефа на кабинета му „поради липса на доказателства„. „Всъщност има железни доказателства, че Кийт Шембри е най-големият престъпник от всички, че е съучастник в убийството на майка ми, и че е помогнал това убийство да бъде потулено„, казва той. 

В понеделник делегация на Европейския парламент отново пристигна в Малта, за да се запознае с хода на разследването и със състоянието на полицията и правосъдието. Европейският парламент междувременно изпитва сериозни притеснения за правовия ред в Малта. Това е поредният случай, в който ЕС реагира прекалено късно на развития, които са очевидни за всички.