Любимите храни на диктаторите

Любимите храни на диктаторите Любимите храни на диктаторите

Хитлер не е бил заклет вегетарианец, Мусолини презирал френската кухня, а Сталин вечерял в разгул. С какво се хранят диктаторите? Без да омаловажаваме извършените от тях зверства, Ви представяме любимите им храни.

Ким Ир Сен

С годините диктаторите често развиват какви ли не мании към храната. Някогашният севернокорейски лидер Ким Ир Сен се смята за голям чревоугодник. Армия от жени пресявала по форма, размер и цвят ориза за неговата трапеза. Супата от перка на акула била сред любимите ястия на Ким, известен още с предпочитанията си към сурова и едва ли не още жива риба, ирански хайвер, суши и манго от Тайланд.

Саддам Хюсеин

Иракският диктатор Саддам Хюсеин обичал риба и особено шаран. Той маниакално държал на чистотата и размера на порциите. Във всеки един от 20-те му палата всеки ден се готвели по три ястия. Агнешкото и говеждото месо били задължително пресни и без мазнини, скаридите и омарите – току-що уловени, а зехтинът – от Голанските възвишения. Саддам обичал още изискани западни напитки и лакомства.

Муамар Кадафи

На какво се е дължала снежнобялата усмивка на либийския диктактор Муамар Кадафи? Тайната се крие в млякото от камила. Кадафи много го обичал, но то му създавало неприятни стомашно-чревни проблеми. Полковникът с удоволствие хапвал и италиански сладкиши и паста. На първо място обаче било либийското национално ястие – камилско месо с кускус.

Бенито Мусолини

Ако лидерът на фашистка Италия Бенито Мусолини бе покорил света, днес всички щяхме да ядем по италиански. Но заради разширен черен дроб и повишена кръвна захар диктаторът спазвал стриктна диета: само заешко и пилешко месо. От картофеното пюре пък Мусолини получавал главоболие, така че предпочитал да го заменя със салата от нарязан суров чесън в зехтин и лимон.

Адолф Хитлер

Подобно на Мусолини и Мао Дзедун, Хитлер също страдал от стомашно-чревни проблеми заради стреса. Навярно фюрерът на националсоциалистическа Германия станал вегетарианец тъкмо заради мъчителните стомашни газове. И все пак, любимото ястие на този масов убиец няма нищо общо със зеленчуците: малки гълъби, пълнени с език, черен дроб и шамфъстък. Хитлер имал 15 дегустатори.

Йосиф Сталин

Оргия – така най-кратко могат да се опишат вечерите на съветския лидер Йосиф Сталин. Банкетите преминавали под знака на много алкохол (най-вече полусухо червено вино), замерване с храни, песни и пляски. Най-довереният готвач на Сталин бил Спиридон Путин, дядото на днешния президент на Русия Владимир Путин. Любимото ястие на диктатора: пиле с орехи и подправки.

Иди Амин

За африканските диктатори се шушука, че хапват и човешко месо. Истината обаче е доста по-прозаична. Угандийският деспот Иди Амин („Не ям човешко месо, прекалено е солено”) изяждал по 40 портокала дневно – смятал ги за афродизиак. Често сервирал на високопоставените си гости ларви на пчели и пържени скакалци. Но в Саудитска Арабия, където живееше в изгнание, открива пицата и Кентъки Фрайд Чикън.

About Другата гледна точка
Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.