Кой се страхува от интернет?

Как да разпознаваме фалшивите профили в Интернет Как да разпознаваме фалшивите профили в Интернет

Какъв е шансът подобен документ да бъде приет? Отговорът гласи: “99.99 процента.” А обяснението за това е следното: Новите предложения са пуснати броени дни преди началото на конференцията. Защо ли? За да няма време за реакции. Ако това се беше случило например преди шест месеца, по въпроса вече щеше да има милиони коментари”, казва председателят на българското “Интернет общество“.

На всички е известно, че в света и сега има редица държави, които контролират интернет-съдържанието на своя територия, например Китай. Ако обаче на конференцията в Дубай се стигне наистина дотам, че подобен държавен контрол бъде легализиран, то това би довело до още по-голямо потискане на свободата в интернет.

“Правителствата ще могат да се позовават на международния документ и да въвеждат например лицензиране – със заплащане на такса от операторите. Да вземем България – там има 2000 оператори. Ако се сложат високи такси, няма да останат много. Или пък ако един сайт публикува неудобни за властта материали, тя ще може да му наложи много високи такси, които той сигурно няма да може да плаща”.

Aко бъде въведен подобен държавен контрол, България например би могла да наложи на Фейсбук такса за присъствие в българското интернет-пространство. “Те едва ли ще искат да плащат и в такъв случай в България Фейсбук просто няма да има“.

Българите могат да дишат спокойно

Българите обаче не би трябвало да се притесняват за “живота си” във Фейсбук, защото ЕС (което означава и България), САЩ, Канада, Япония и други страни са против приемането на предложението за държавен контрол. Дори и подобен документ да бъде приет (все пак някои страни просто не разбират за какво става дума; а в конференцията участват и държави, чиито граждани дори не знаят, че съществува такова предложение), той няма да бъде ратифициран от всички – от ЕС и САЩ например, съответно промените нямат да важат на тяхна територия. Така че ще има страни, в които интернет ще се контролира и регулира, и такива, в които няма да се стигне дотам. “Ще се издигне една нова Желязна завеса, този път обаче невидима. За щастие България ще бъде от другата страна на завесата“.
В понеделник едно от най-опасните предложения беше оттеглено от дискусиите. Но, според “Вашингтон пост“, опасността далеч не е избегната, тъй като на дневен ред са останали други предложения, които също се застъпват за повече държавен контрол върху интернет.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.