СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Коронавирусът и църквите: на някои места загърбиха разума
сб. окт. 1st, 2022

Коронавирусът и църквите: на някои места загърбиха разума

Пандемията от коронавирус предизвика затваряне на църкви, отмяна на богослужения или предаването им по интернет. На някои места обаче загърбиха разума и дори помогнаха за разпространението на вируса.

Християни и евреи, мюсюлмани и индуси – опасният коронавирус засяга еднакво всички хора по света, без значение каква религия имат. В църкви, синагоги, джамии и храмове променят обичайните си ритуали и служби. В много случаи ги отменят и изцяло. Папата в Рим е като затворник зад дебелите стени на Ватикана – рано сутрин той отслужва единствената официална църковна служба в цяла Италия. Епископи и митрополити от различни църкви, националности и вероизповедания отменят конференции и служби.

Синагогите в САЩ затварят една след друга. Еврейският празник „Пурим“ отпреди няколко дни, който е жизнерадостен като карнавал, бе отбелязан твърде пестеливо или дори отменен. Ограничения имаше и за веселия празник на индусите „Холи„.

Централният съвет на мюсюлманите в Германия обяви, че е съвместимо с исляма местната „джамия да отменя петъчната молитва или други богослужения с цел да защити  здравето на хората„.

Възможно най-строгата мярка

А ислямоведът от Мюнстер Механад Корхиде подчертава нещо друго: „Затварянето на храма Кааба в Мека – това най-свещено място за исляма – е възможно най-строгата мярка. По нея личи голяма е отговорността и колко сериозно е положението„.

Религиите по света съзнателно и целенасочено залагат на чувството за общност и на чувствеността – миряните целуват свещени икони, разпятия, библии и скрижали и всички те пият от един и същи ритуален бокал. Всичко това сега е отменено.

Катедралата „Свети Петър“ в Рим е изцяло затворена за посетители, основни църкви като „Свети Стефан“ във Виена ограничават броя на посетителите до минимум, Израел предприе същата мярка по отношение на синагогите в страната. И никой вече не целува свещените реликви.

Експертът по справяне в кризисни ситуации Франк Розелиб смята, че църквите действат правилно. Безпрецедентно е решението на Ватикана да обяви, че всички служби за Великден ще преминават в отсъствие на богомолци. Това включва и традиционната благословия на Папата „урби ет орби“. За нея по традиция се събират около 100 000 души на площада пред катедралата „Свети Петър“ в Рим. Днесе бе съобщено също, че генералните аудиенции на Папата, както и Ангелските молитви ще бъдат излъчвани на живо по интернет.

Те помогнаха за разпространението на заразата

Прави впечатление обаче, че някои вероизповедания и сами допринесоха за по-бързото разпространение на коронавируса. В Южна Корея такава беше например една християнска секта, предричаща края на света, която игнорира апелите на държавните институции и предизвика неимоверно бързо разрастване на заразата.

А иранският град Гом – едно от най-важните средища на шиитското учение – се превърна в източник на хиляди нови инфекции, защото аятоласите от строго клерикалната патриаршия отказаха да спазват карантина. Сега цялата страна страда от последиците.

А БПЦ?

В България също имаше странности. Само допреди няколко дни медиите в страната съобщаваха, че службите на БПЦ за Великден няма да се отменят, защото светите тайнства не можели да пренасят зарази – подобно твърдение изрази Ловчанският митрополит Гавриил. Според него, причестяването с една обща лъжичка на много хора няма да доведе до разпространение на заразата, освен ако вярата на тези хора не е прекалено слаба.

Патриарх Неофит все пак препоръча благословията да не се иска с целуване на ръка или полагане на ръка, а само с поклон, за да се избегне прекият контакт. След въведеното извънредно положение в България се разбра, че светите литургии в патриаршеската катедрала „Александър Невски“ ще се излъчват онлайн. В храма се допускат хора, но на разстояние един от друг. Взети са и мерки за дезинфекция.

https://www.facebook.com/1832220050379133/videos/213134286601443/

Заговорнически теории

В същото време в света се разпространяват и какви ли не заговорнически теории за коронавируса. На някои места той е обявяван за „божие наказание“ и „предвестник на апокалипсиса„. Подобни тенденции и течения е имало и в миналото – още преди ерата на социалните медии и фалшивите новини. Но те невинаги са се раждали в лоното на църквите. Отговорни за разпространяването на подобни твърдения обикновено са обичайните любители на заговорнически теории.