чт. дек. 1st, 2022

Коронавирус в Индия: Над 1 млрд. души в отчайващо положение

Индия въведе нечувано строги мерки срещу коронавируса. В страната не се движат никакви влакове, рейсове, не летят и самолети. Милиони хора са блокирани от карантината. Ситуацията на много от тях е отчайваща.

Сунита Дас е болна от рак на гърдата. От пет седмици тя живее в палатка на тротоара пред най-голямата държавна болница в Ню Делхи и чака да бъде оперирана. С мъжа ѝ пътували дни наред с влак, за да стигнат до това лечебно заведение, защото операциите в него са безплатни.

Прегледите обаче са преустановени. В цяла Индия внезапно е наложена пълна блокада заради новия коронавирус. Сунита мисли само за едно: “Искам да се прибера вкъщи при децата си преди да умра. Те са напълно сами. Моят свекър е твърде възрастен, за да се грижи за тях”.

Трагедия в Индия: когато тоалетната е лукс

 

Ситуацията на близо 40 милиона души е катастрофална

Мъжът на Сунита от седмици вече не изкарва никакви пари. А те са нужни, за да се купуват лекарствата. По данни на Световната банка строгата карантина се е отразила катастрофално зле на близо 40-те милиона трудови мигранти в страната.

Близо 90% от индийците работят в неформалния сектор и не разполагат с никакви трудови договори, спестявания или друга възможност за препитание.

Сунита и мъжът ѝ поне не умират от глад. Два пъти дневно от неправителствена организация ги снабдяват с храна. Но психическото натоварване е огромно: “Всеки ден говорим с децата по телефона, но те започват да плачат. Тогава и жена ми заплаква и не иска да взима лекарствата си”, разказва мъжът.

Около 15 човека живеят в палатката пред болницата. Напълно непознати. Единственото, което ги свързва, са болестите, безпаричието и това, че от седмици са блокирани в Ню Делхи.

Въпреки че индийските болници не са препълнени с пациенти, заразени от коронавирус,  лекарите бяха принудени да откажат всички планирани операции и изследвания. В страната има 31 787 души, заразени с новия коронавирус (към 29.4), починали са 1008 души. Но Индия се подготвя за най-страшното. На цялата територия на държавата има не повече от 100 000 интензивни легла. Населението на Индия наброява повече от 1,3 милиарда души. В държавните клиники, като тази в Ню Делхи, капацитетът на спешните легла е почти запълнен.

Няма кой да дарява кръв

Синът ми се нуждае от преливане на кръв”, казва Мохамед Шахид. Мъжът стои пред клиниката в Индия и е много разгневен. Синът му е Абдула е на шест години и страда от рядко заболяване на кръвта. От дни необходимото преливане се отлага, защото няма достатъчно дарители, разказва Мохамед. “Синът ми може да умре всеки момент. От дни обикалям наоколо и правя всичко възможно, за да получи той кръв”.

Забраната за излизане в Индия на първо време ще важи до 3 май. Разхлабването на мерките вече започва, но много предпазливо. Милионите трудови мигранти, студенти, туристи и поклонници ще имат право да се завърнат по родните си места, съобщи вчера (29.4) телевизия „India Today„, но само със специално определените от правителството превозни средства. Освен това ще са длъжни да останат в двуседмична карантина след завръщането си у дома.