СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Коронавирус: как Русия иска да обърка европейците
ср. сеп. 28th, 2022

Коронавирус: как Русия иска да обърка европейците

Коронавирусът е създаден в британска военна лаборатория, твърдят руски медии. Това е само една от много фалшиви руски новини за Ковид-19. Целта е ясна: да се внесе несигурност в Европа. Но дали Путин стои зад това?

Руската новинарска телевизия „Спутник“ твърди, че коронавирусът бил разработен в Латвия, където имало „много талантливи биолози и фармацевти“. А според други близки до Кремъл медии, вирусът бил създаден в британската лаборатория „Портън даун“ близо до Солсбъри.

В Русия подобни твърдения са често срещани. Европейската комисия (ЕК) е анализирала близо 80 случая на неверни или изкривени информации за пандемията от коронавирус, разпространявани от официални руски медии. Всички те са публикувани от близки до Кремъл платформи и автори. Дали става дума за целенасочена кампания? Или пък това е част от пропагандната война между Русия и Запада?

Целта: смут и объркване в Европа

Примерите от руските издания бяха публикувани на сайта за борба срещу фалшивите новини euvsdisinfo.eu под заглавието „Кремъл и дезинформацията за коронавируса„. Някои твърдения там са изумителни. А част от тях дори си противоречат. Така например близката до Кремъл платформа „Oriental Review“ пише следното: „Щом отмине паниката, ще се окаже, че жертвите на Ковид-19 са по-малко от обикновен грип„. А руският националист и страстен почитател на Руската православна църква Александър Дугин прогнозира в „Geopolitica“ точно обратното: че след своя „триумфален марш през планетата“ коронавирусът ще разруши сегашния световен ред. Дугин си служи с антични божества на мъстта и библейски проклятия, за да охули западния начин на живот.

Въпросът е дали зад тези противоречиви информации стои целенасочен план? Очевидно целта е да се внесе смут и объркване сред европейските граждани и да се посее „разединение и недоверие„, смятат наблюдателите. По този повод говорителят на Дипломатическата служба на ЕС Петер Стано казва: „Регистрирахме сериозно увеличение на количеството фалшиви информации, идващи от места извън ЕС, вкл. от Русия – от тамошни провайдъри или прокремълски медии и автори. Русия съвсем не е единственият източник на такива дезинформации. Тези, които ги разпространяват, си играят с живота на хората„.

Москва отрича

Миналата седмица „Файненшъл таймс“ публикува статия за фалшивите новини от Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче веднага я опроверга. „Става въпрос за необосновани обвинения, които в сегашната ситуация вероятно са част от една антируска кампания„, каза той. По думите му, обвиненията са абсурдни и за тях липсват конкретни доказателства.

Позицията на Кремъл беше подкрепена и от руската телевизия за чужбина „Russia Today“ (RT). Представяният за сръбско-американски журналист Небойша Малич твърди там следното: „Когато вече нямат полезен ход, започват да обвиняват Русия. Изглежда ЕС е възприел този подход, за да отхвърли от себе си вината за пандемията за коронавируса.“

Кремъл ли стои зад това?

Използват ли в Кремъл кризата около коронавируса за негативна кампания срещу Европа? Британският експерт по фалшивите новини Бен Нимо, който редовно наблюдава руските медии, не смята, че „Путин е издал нареждането по телефона„. Той дори не смята, че в случая е необходимо непременно да има организирана кампания. „Цялото това нещо по-скоро прилича на антизападна реторика, а не на направлявана от Кремъл кампания„, казва той.

По друг начин изглеждаха нещата след свалянето на малайзийския самолет MH17, както и след анексирането на Крим. При двете събития всички руски медии използваха един и същи език, което ясно говореше за преки указания от властовия апарат. В сегашния случай с коронавируса това не се налага, защото в редакциите на RT и „Sputnik“ добре знаят, че трябва да използват ситуацията, за да представят Запада в лоша светлина.
Зеленият евродепутат и експерт за Русия Сергей Лагодински казва, че начинът, по който руските медии информират за коронавируса, е „знак за естеството на нашите отношения„. Водещото послание е, че докато в Русия има много малко случаи на заразени, ЕС е тотално поразен от бедствието. По този начин постоянно се подклажда паника.

Руските тролове правят външна политика

Агнешка Легучка от брюкселския мозъчен тръст „Carnegie Europe“ припомня, че руските медии за чужбина са обезпечени с огромни финансови ресурси и покриват широка територия. „От началото на 2020 година те разпространяват също и дезинформации за коронавируса с цел да посеят недоверие към европейските институции и да задълбочат кризата в общественото здравеопазване в Европа„, казва тя. Сред източниците на тези фалшиви новини Легучка нареджа и руската фабрика за тролове „Internet Research Agency„, чийто собственик Евгений Пригожин е верен поддръжник на Владимир Путин.

С разнообразните си методи и множество канали за разпространение руската дезинформация си остава силен инструмент за всяване на съмнения относно политическия ред в Европа. А изхождайки от стратегическите цели на руската външна политика, скоро не се очертава край на тази дезинформационна кампания„, убедена е Агнешка Легучка.