Коронавирус и извънредно положение: как Борисов отговори на Радев

Премиерът Борисов България Премиерът Борисов България

Коронавирус и извънредно положение: как Борисов отговори на Радев

Нападение в гръб” – така премиерът Бойко Борисов нарече ветото на президента Румен Радев върху части от закона за извънредното положение, изработен заради пандемията от коронавирус. Ето какво още каза Борисов:

Президентското вето влиза още утре в парламентарните комисии за обсъждане, за да може максимално бързо да бъде прегласуван законът в пленарна зала – без задължението за фиксиране на цените и корекции на текста, предвиждащ наказания за невярна информация. Това стана ясно от незабавния отговор, който премиерът Бойко Борисов даде на президента Румен Радев. Държавният глава обяви по-рано днес, че налага вето на част от закона за извънредното положение.

“Нападение в гръб”

Министър-председателят беше категоричен, че управляващите няма да се подведат под натиска да се изхарчат милиарди. “Нека малко олигарсите да обеднеят за сметка на работниците и обществото, не сега ние да извадим парите на народа да ги подкрепим“, заяви Борисов. Той изрази съжаление от “нападението в гръб“, както определи ветото на президента, и отбеляза, че няма друг президент в Европа, който публично да се е разграничил или критикувал мерките на изпълнителната власт. По думите му, във времена, които налагат единство и солидарност, Радев проявява егоцентризъм. “Кое го е уплашило президента, че армията ще тръгне с танковете или какво? Армията ще излезе в краен случай да помогне!“, заяви Борисов.

Първото и единствено за мен сега е да опазим живота и здравето на хората, включително и с по-строги мерки, каза премиерът. Борисов обясни, че най-лесно е да отворят резервите на държавата (около 7 млрд. лева, с които може да се разполага), и да се изтеглят още пет милиарда кредити, но никой не знае колко дълго време ще продължи кризата. “Да видим колко време ще е тази гадост – един-два-три месеца, за да може да има пари за тези, които са на първа линия – лекари, лаборанти, и чак тогава да видим къде и как да подпомогнем“, обясни той.

“Не пожелавай властта”

“Не пожелавай властта, защото може да стане твоя и тогава какво ще те правим с тази дезорганизирана част, наречени експерти”, обърна се Борисов към Радев. Да се обединяваме, само тогава можем да преборим кризата, завърши премиерът.

About Другата гледна точка
Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.