СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Коронавирус и извънредно положение: как Борисов отговори...
сб. окт. 1st, 2022

Коронавирус и извънредно положение: как Борисов отговори на Радев

Нападение в гръб“ – така премиерът Бойко Борисов нарече ветото на президента Румен Радев върху части от закона за извънредното положение, изработен заради пандемията от коронавирус. Ето какво още каза Борисов:

Президентското вето влиза още утре в парламентарните комисии за обсъждане, за да може максимално бързо да бъде прегласуван законът в пленарна зала – без задължението за фиксиране на цените и корекции на текста, предвиждащ наказания за невярна информация. Това стана ясно от незабавния отговор, който премиерът Бойко Борисов даде на президента Румен Радев. Държавният глава обяви по-рано днес, че налага вето на част от закона за извънредното положение.

„Нападение в гръб“

Министър-председателят беше категоричен, че управляващите няма да се подведат под натиска да се изхарчат милиарди. „Нека малко олигарсите да обеднеят за сметка на работниците и обществото, не сега ние да извадим парите на народа да ги подкрепим„, заяви Борисов. Той изрази съжаление от „нападението в гръб„, както определи ветото на президента, и отбеляза, че няма друг президент в Европа, който публично да се е разграничил или критикувал мерките на изпълнителната власт. По думите му, във времена, които налагат единство и солидарност, Радев проявява егоцентризъм. „Кое го е уплашило президента, че армията ще тръгне с танковете или какво? Армията ще излезе в краен случай да помогне!„, заяви Борисов.

Първото и единствено за мен сега е да опазим живота и здравето на хората, включително и с по-строги мерки, каза премиерът. Борисов обясни, че най-лесно е да отворят резервите на държавата (около 7 млрд. лева, с които може да се разполага), и да се изтеглят още пет милиарда кредити, но никой не знае колко дълго време ще продължи кризата. „Да видим колко време ще е тази гадост – един-два-три месеца, за да може да има пари за тези, които са на първа линия – лекари, лаборанти, и чак тогава да видим къде и как да подпомогнем„, обясни той.

„Не пожелавай властта“

„Не пожелавай властта, защото може да стане твоя и тогава какво ще те правим с тази дезорганизирана част, наречени експерти“, обърна се Борисов към Радев. Да се обединяваме, само тогава можем да преборим кризата, завърши премиерът.