Който спечели Истанбул, печели Турция

Шамар за Ердоган. Тежко поражение за Ердоган – тъкмо в големите градове на Турция опозицията спечели важни победи. Вече става дума за политическото оцеляване на Ердоган.

По време на предизборната си кампания президентът Ердоган неизменно повтаряше една и съща мантра: Ако ПСР загуби изборите в големите градове, в страната щял да настъпи хаос. Сега обаче се вижда, че става дума не за хаос, а за нещо значително по-сериозно – за политическото оцеляване на турския президент. Защото тези избори бяха едно от най-големите поражения за свикналия да побеждава Ердоган.

Партията му загуби изборите в редица важни градове. Още във вечерта на изборите се очерта, че кандидатите за кметове от лявоцентристката Републиканска народна партия (CHP) в крайбрежните градове Измир, Адана, Анталия, Айдън и Мерсин ще спечелят изборите. След това дойде обаче големият шамар за Ердоган.

След 25-годишно ислямско-консервативно управление в Анкара там явно ще има изненадваща промяна. През следващите пет години кмет на столицата ще бъде кемалистът Мансур Яваш. Някои наблюдатели на шега казват, че Ердоган явно не е успял да манипулира изборите, за да си запази Анкара.

„Който спечели Истанбул, печели Турция“

С огромно напрежение бяха заредени и изборите в Истанбул. Цялата република със затаен дъх следеше оспорваната борба между Републиканската народна портия и Партията на справедливостта и развитието. Изведнъж Централната избирателна комисия спря да публикува данни за резултатите. А когато кандидатът на управляващата ПСР и бивш премиер Бинали Йълдъръм малко преди полунощ се обяви за победител, а после внезапно изчезна, много от турците се изпълниха с подозрение. Понесоха се различни слухове за наличието на манипулирани бюлетини, с които Ердогановата ПСР искала да обърне резултата в своя полза.

Сега се надига страх, че кандидатът на Републиканската народна партия Екрем Имамоглу може да загуби изборите в града заради фалшификации. Индикация за това бе фактът, че Централната избирателна комисия все още не обявява окончателните резултати за Истанбул. 

Още тази сутрин председателят на Републиканската народна партия обяви на пресконференция, че по-голямата част от преброените гласове били за Имамоглу. Ако Истанбул действително остане бастион на ПСР, може да се очаква и най-лошото – протести, улични сблъсъци, та дори и  щурм срещу президентския дворец, твърдят независими европейски наблюдатели. Някои от тях заявиха, че изборите не са били наистина свободни.

Въпреки успехите си, Републиканската народна партия не бива да се радва прибързано. Ердоган ще опита всичко, само и само да препъне новите кметове. Макар да демонстрира спокойствие и да твърди, че правителството ще се поучи от направените грешки, остава напълно неясно какъв ще е следващият ход на Ердоган. Опозицията се опасява, че особено в Източния Анадол, където прокюрдската партия спечели изборите в много общини, ПСР навярно ще назначи служебни кметове от своите редици. Това е изпитана практика на Ердоган, която той е използвал често, за да се отърве от опозиционни политици.

Колко дълго Ердоган ще остане президент?

Един от основните въпроси след това изборно поражение е дали Ердоган ще успее да изкара президентския си мандат докрай. Възможно е той да определи свой наследник още преди този мандат да е изтекъл. Не е изключено да се създаде някакво ново ислямско-консервативно движение. Преди време се появи предположението, че някои бивши сподвижници на Ердоган смятат да основат нова партия. Ако те предприемат тази стъпка, е възможно и много депутати от ПСР да обърнат гръб на Ердоган и да се присъединят към новата партия – подобна практика не е нещо необичайно за турската политика.

Но най-важният резултат от тези местни избори е един: позициите на президента Ердоган не бяха подсилени от избирателите – тъкмо обратното. Неговият имидж в самата Турция и най-вече сред собствения му електорат е накърнен много сериозно.