Католици и протестанти празнуват Великден

Христос Воскресе! & Happy Easter

По време на службата папата покръсти и десетима вярващи от различни континенти. В своята проповед Франциск призова католиците да се научат как да “встъпят в тайнството” на Великден. 

Да встъпиш в тайнството означава да излезеш от зоната си на комфорт, от мързела и безразличието, които ни спират, и да излезеш в търсене на вярата, красотата и любовта. Великденското тайнство изисква вярващите да търсят отговор на въпросите, които са предизвикателство за вярата, верността и самото ни съществувание”, заяви светият отец.

Великден е денят, в който се празнува Възкресението на Божия син – Иисус Христос. В религията на Възкресение Христово се чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Тя е последната седмица от живота на Иисус Христос. Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с Неговото възкресение.

Всеки ден от тази седмица се нарича велик – Велики понеделник, Велики вторник и така нататък. Тя е последната седмица на Великия пост и на всеки един ден от нея се извършват специални църковни служби. Тази седмица завършва с Великден.

В предвеликденски ритуал в четвъртък папа Франциск изми краката на 12 затворници и едно бебе в централния затвор на Рим.

Главата на Римокатолическата църква пресъздаде ритуала, който Исус извършил на апостолите си, преди да бъде разпнат. Затворниците бяха шест мъже от затвора “Ребибия” и шест жени от близкия женски затвор. Едната беше майка, която държеше в скута си своя син – Франциск изми и неговото малко краче.

Папата революционизира церемонията по измиване на нозе на Велики четвъртък, като я изпълни и на жени и хора, които не са католици, както и при посещения в центрове за задържане и домове за болни.

Правилата на Ватикана гласят, че ритуалът трябва да се изпълнява на мъже, тъй като всички апостоли на Исус са били мъже.

About Другата гледна точка
Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.