СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Католици и протестанти празнуват Великден
вт. окт. 4th, 2022

По време на службата папата покръсти и десетима вярващи от различни континенти. В своята проповед Франциск призова католиците да се научат как да „встъпят в тайнството“ на Великден. 

Да встъпиш в тайнството означава да излезеш от зоната си на комфорт, от мързела и безразличието, които ни спират, и да излезеш в търсене на вярата, красотата и любовта. Великденското тайнство изисква вярващите да търсят отговор на въпросите, които са предизвикателство за вярата, верността и самото ни съществувание”, заяви светият отец.

Великден е денят, в който се празнува Възкресението на Божия син – Иисус Христос. В религията на Възкресение Христово се чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Тя е последната седмица от живота на Иисус Христос. Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с Неговото възкресение.

Всеки ден от тази седмица се нарича велик – Велики понеделник, Велики вторник и така нататък. Тя е последната седмица на Великия пост и на всеки един ден от нея се извършват специални църковни служби. Тази седмица завършва с Великден.

В предвеликденски ритуал в четвъртък папа Франциск изми краката на 12 затворници и едно бебе в централния затвор на Рим.

Главата на Римокатолическата църква пресъздаде ритуала, който Исус извършил на апостолите си, преди да бъде разпнат. Затворниците бяха шест мъже от затвора „Ребибия“ и шест жени от близкия женски затвор. Едната беше майка, която държеше в скута си своя син – Франциск изми и неговото малко краче.

Папата революционизира церемонията по измиване на нозе на Велики четвъртък, като я изпълни и на жени и хора, които не са католици, както и при посещения в центрове за задържане и домове за болни.

Правилата на Ватикана гласят, че ритуалът трябва да се изпълнява на мъже, тъй като всички апостоли на Исус са били мъже.