Какво забраняват в България?

Служебна Бележка COVID-19 21-03-2020 Служебна Бележка COVID-19 21-03-2020

Какво забраняват в България?

👇 Декларация COVID-19, може да се попълни на компютър с безплатния Adobe Reader

Декларация COVID-19

☝️ Декларация COVID-19, може да се попълни на компютър с безплатния Adobe Reader

България въвежда нови извънредни мерки заради коронавирус. България въвежда нови ограничения и забрани заради коронавирус. Хората над 60 год. ще могат да пазаруват само от 8:30 до 10:30. А разходките ще бъдат позволени само на собствениците на кучета. Ето още подробности:

Редица европейски страни приемат по-строги ограничения заради коронавируса. Целта е да се прекъсне разпространяването на заразата с Ковид-19.

Какво забраняват в България?

И България обяви днес нови извънредни мерки. От събота (21 март) влиза в сила забрана за разходки в паркове, градски градини, спортни и детски площадки. Забранено ще е да се посещават и съоръжения на открити и закрити обществени места, обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг след заседание на Националния оперативен щаб и министри.

Разходките ще са позволени за собственици на кучета. Те могат да извеждат домашните си любимци, но без право да се събират с други стопани на кучета, уточни министърът.

Въвеждат се и ограничения в часовете за пазаруване в магазини и аптеки. В часовете от 8:30 до 10:30 хранителни магазини и аптеки ще бъдат отворени само за хора на възраст над 60 години. Ананиев допълни, че полицията ще следи дали мерките се спазват.

Кирил Ананиев обясни, че органите на Министерството на вътрешните работи ще организират контролно-пропускателни пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове и ще извършват проверка на целта на пътуването на гражданите. “През пунктовете ще се пропуска преминаването на лица в случай на неотложно пътуване, обосновано от доказана потребност от трудово естество, здравословни причини или завръщане на постоянния адрес. Това се удостоверява със служебна бележка от работодателя, медицински документ или документ за самоличност“, каза още министърът.

Може да бъдат въведени и още по-строги мерки

Мерките засега са в рамките на извънредното положение и могат да бъдат удължавани“, посочи Кирил Ананиев. Ако резултатът от новите мерки е отрицателен, “ще вдигнем още нивото на сигурност“, обяви още той и добави, че тогава лицата, които напускат домовете си, “ще трябва да декларират за своята собствена отговорност“.

About Другата гледна точка
Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.