СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Какво се крие зад хода на Борисов с партийните субсидии?
ср. сеп. 28th, 2022

Какво се крие зад хода на Борисов с партийните субсидии?

Малко след като Слави Трифонов направи разкритията за неправомерно надплатените партийни субсидии, ГЕРБ реши да действа. Борисов настоява субсидиите да бъдат намалени. Какво се крие зад този ход?

Ха сега да ви видя!“ Така може да се преведе акцията на премиера Бойко Борисов и управляваната от него партия ГЕРБ, внесла законопроект за 1 лев субсидия за партиите срещу получен един действителен глас на избори. Предвидено е да влезе в сила още от 1 юли 2019.

В случай че се приеме, икономията за оставащите шест месеца от годината ще е 14,6 милиона лева. Това означава, че политическите партии и коалиции, които имат право на средства от бюджета, ще получат общо 1 460 402 лева за половин година. „Парите, които ще се спестят, ще се дадат за строителството на детски градини (…) надявам се всички да го подкрепят„, обяви днес министър-председателят.

Темата за партийните субсидии бе отново извадена на дневен ред, след като шоуменът Слави Трифонов разкри, че партиите са получили повече от полагащите им се средства от бюджета – вместо по 11 лева на глас, са им били изплащани по 13,25 лева. Факт, който не е бил… забелязан от нито една от партиите-бенефициентки през последните три години – времето, през което са консумирали повече от полагащото им се.

Преди четири години пак Трифонов и екипът му получиха „да“ от 2 516 957 българи, гласували за това партийните субсидии да станат 1 лев за 1 действителен глас. Тази тема беше един от въпросите на организирания от „Шоуто на Слави“ национален референдум, заедно с мажоритарния избор, намаляване на броя на депутатите и др.

Пет важни извода

От сегашните действия на управляващите могат да се направят поне пет извода.

Първо, колкото повечепопулизъм, толкова повече демагогия. Формално предложението за актуализация на държавния бюджет е заради БСП, които са „решили да печелят позитиви с темата – нека видим как може да се прави политически модел с 1 лев„, както обясни министърът на финансите Владислав Горанов. От БСП определиха хода като „кризисен пиар„.

Но ГЕРБ вече са играли хода с предложението за 1 лев партийна субсидия – след изборите през 2017. Тогава, „в изпълнение на волята“ на гласувалите на референдума, партията предложи левче за глас и мажоритарни избори. Парламентът обаче отхвърли законопроекта с предложенията. 

Сега управляващите начело с Борисов отново се опитват да „надцакат“ популистите с техните аргументи. „Много се наслушахме на популизъм. Ще стане накрая като в Чехия и в много страни милиардерите да са и премиери – няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените… Затова (…) вкарваме закон за 1 лев партийна субсидия. Да видим тогава как ще се оправят партиите на следващите избори, как ще плащат, как ще плащат на социолози и политолози. Няма да търпя да се прехвърля всичко на ГЕРБ. Толкова са ми ясни тези игрички – те да са хубавите. Аз бих на изборите, помните, като кмет, без 1 лев, без партия, без нищо„, заяви Борисов в парламента.

Второ, ходът на ГЕРБ легитимира Слави Трифонов като личност, която, макар и извънсистемен играч, може да променя системата. Шоуменът, чието телевизионно шоу приключва след няколко седмици, набира все повече симпатии и извлича дивиденти от действията си. Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди правотата му, разпореждайки проверка по сигнала за надплатените партийни субсидии, за да се разбере спазен ли е бил законът при изплащането им. 

Трето, този законопроект елиминира какъвто и да било разговор за същинския проблем, който не е намаляването на субсидиите, а контролът върху тях, както и инкриминиране на двойното дъно на партийните каси. Решението на този проблем минава през решение на големия – за корупцията, а той е отбелязан и в огласените вчера препоръки на Европейската комисия в рамките на т.нар. Европейски семестър през 2019 година. Една от тях гласи: „На риска от корупция трябва да бъде обърнато по-сериозно внимание, тъй като той представлява предикатно престъпление за изпирането на пари. Българските органи ще трябва да покажат конкретни и трайни резултати, демонстрирани чрез окончателни решения по дела за корупция по високите етажи на властта. Използването на финансовите разследвания и финансовото профилиране е ограничено„.

Признанието на управляващия ДПС Ахмед Доган, направено преди 14 години отново в „Шоуто на Слави„, за обръчите от фирми, които има всяка партия, не е опровергано до ден днешен. Бизнесът финансира партиите, които се отблагодаряват с обществени поръчки, а част от спечеленото отново се връща.

А примери за партии, собственост на бизнесмени, в България има(ше) предостатъчно. ЛИДЕР на Христо Ковачки, „Воля“ на Марешки, „България без цензура“ на Цветан Василев и Корпоративна търговска банка.

Субсидиите „прикриват“ други важни теми

Четвърто, демагогията е заразителна. ВМРО, които на два пъти са предлагали намаляване на партийната субсидия, подкрепят идеята на ГЕРБ и дори са готови да върнат надвзетите партийни субсидии за три години назад. НФСБ предложи, в случай на намаляване на бюджетната издръжка, да се легитимират други методи за финансиране. Защо не лобизмът? Време е да стане публично известно кой си поръчва законопроекти и на кого плаща за тях.

Пето, темата за левче субсидия „прикрива“ други по-сериозни актуални теми – доклада на ЕК, предстоящите от 1 юли повишения на цените на ток, парно и топла вода, както и изразходването на огромни държавни средства, които се раздават под една или друга форма преди местните избори.

Левчето за глас обаче няма да върне изгубеното доверие в политическата класа в България.