СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Какво се крие зад FaceApp?
пт. сеп. 30th, 2022

Какво се крие зад FaceApp?

Опасно ли е приложението FaceApp? Милиони хора по света се забавляват с новото приложение FaceApp, което може да Ви състари за секунди. Могат ли данните Ви да попаднат в грешни ръце? Мнозина се страхуват – най-вече защото става дума за руска компания.

Побелели коси и дълбоки бръчки: старостта е тема, която особено младите хора избягват. Въпреки това в момента много от тях изгарят от желание да разберат как биха изглеждали на старини. Приложението FaceАpp предлага на потребителите точно това: да „остареят“ с няколко десетилетия само за секунди. Или пък да се подмладят. Нужни са само една снимка и няколко кликвания.

През последните дни социалните мрежи се напълниха с набръчкани лица. Известни актьори, спортисти и музиканти от цял свят също публикуваха свои състарени снимки. И така предизвикаха глобална истерия, която трудно може да остане незабелязана.

Какво се крие зад FaceApp?

Приложението FaceАpp е доказателство за това колко лесно и незабелязано днес изображенията могат да бъдат манипулирани. В основите на програмата е заложен изкуствен интелект, който познава добре естествените процеси на стареене и може да ги приложи към всяко лице. Онези, които желаят да се подмладят с няколко години, да изпробват нова прическа или набързо да се сдобият с брада, също могат да го направят с помощта на FaceApp. Засега изборът не е много голям, а по-значителните промени изискват повече инвестиции. Някои функции, като виртуалните мустаци, например, са достъпни само срещу еднократно заплащане в размер на 44 евро или срещу едногодишен абонамент от 20 евро.

Милиони хора по света са полудели по FaceApp. За руската компания Wireless Lab, разработила приложението, това е огромен успех. В момента продуктът им е на първо място в света по брой изтегляния в магазините на Apple и Android. Успехът обаче не идва веднага: приложението е на пазара от около две години. То стана популярно едва сега, когато известни личности от цял свят започнаха да публикуват свои снимки в мрежата. 

След като манията по FaceApp стигна и до социалните мрежи, се появиха и първите критични гласове. Експерти предупреждават, че снимките и личните данни на потребителите могат да попаднат в грешни ръце. Дали е така? Какво казват от фирмата, разработила приложението?

Централата на компанията Wireless Lab се намира в Санкт Петербург. Това се разбира от общите условия за употреба. С изключение на тази информация обаче за фирмата не се знае нищо друго. При по-задълбочен поглед върху правилата за поверителност, първоначалният възторг от употребата на приложението бързо изчезва. Компанията не само че събира данни от потребителите, но и съхранява изображенията. Критиците се страхуват, че руската държава може да ги използва за собствени цели. Въпросът е какво ще прави Владимир Путин със снимките на милиони хора?

„Нищо“, казва шефът на компанията Ярослав Гончаров. По думите му, в приложението се качват само изходните изображения на потребителите, които те искат да обработят. Гончаров обяснява, че запаметяването и обработката на снимките са по-ефективни в т.нар. облачно пространство. За тази цел сървърите не били в Русия, а например в САЩ, Сингапур или Ирландия. Освен това били собственост на Амазон или Гугъл. Той уверява, че повечето снимки се изтриват в рамките на 48 часа, както и че метаданните се предоставят само на рекламни партньори. Гончаров изтъква, че това не е нищо ново, Фейсбук и Гугъл отдавна имат подобна практика.

Критиците обаче не вярват на думите на Ярослав Гончаров. Федералният пълномощник по защитата на данните Улрих Келбер предупреждава, че важни лични данни могат да попаднат на грешното място. Според него формулировката в условията за ползване е прекалено „неясна„. В САЩ пък всички вече са нащрек, особено след твърдението, че Русия се е намесила в президентските избори през 2016. Руска компания, която събира данни и съхранява снимки? Нищо чудно в скоро време и ФБР да се заеме с FaceАpp.

Сенаторът Чък Шумър вече изпрати писмо до властите, с което настоява агенцията за защита на потребителите и ФБР да проучат дали разработчиците на приложението предават данни от граждани на САЩ на трети страни. В неговото писмо се твърди: „дълбоко обезпокоителен“ е фактът, че „една противникова сила, извършваща киберпрестъпления срещу САЩ„, може да се сдобие с лична информация на толкова много граждани. Участниците в предстоящата надпревара за Белия дом трябва незабавно да изтрият приложението, смятат демократите.

Само защото става дума за Русия?

След като първата вълна на възмущение утихна, експертите заявиха, че паниката е била преувеличена. Френски експерт по сигурността, използващ псевдонима Елиът Андерсън, е проверил какви данни използва приложението на фонов режим. Пред „Гардиън“ той обяснява, че в базата с данни се качват единствено снимките, избрани от потребителите. По-рано в социалните медии се разпространяваха слухове, че FaceApp ще събира всички снимки, съхраняващи се в телефоните.

Освен снимките, приложението ще запазва модела и серийния номер на смартфона – данни, които повечето други апликации също изтеглят за различни анализи. Спроде френския експерт, страхът от FaceApp се дължи най-вече на факта, че става дума за руска компания. Но дали действително е така? И дали снимките на потребителите все пак ще бъдат използвани и за други цели? Това все още не е ясно. Също толкова неясен е и въпросът дали на старини наистина ще изглеждаме така, както ни показва приложението.