Ако взимахме по 500 лева…

Пенсионерите трябва да взимат поне 500 лева на месец, за да живеят добре„, казват тези баби, които току-що са получили пенсиите си. И трите живеят с под 200 лева на месец. Как оцеляват? „С много лишения„, отговарят в един глас.

Пари за удоволствия няма

Първо плащаме тока и водата, а после лекарствата. И каквото остане, отива за храна“ – това е стандартната реплика на българския пенсионер. А нови дрехи, книги, театър или кино? „Пари за удоволствия няма„, казват тези баби и дядовци, които чакат на опашка, за да получат пенсията си.

Днес леща, утре боб

Пенсионерите готвят най-евтиното. „Всеки втори ден приготвям леща или боб„, казва баба Мария. „И на мен ми се яде риба, но… не може. Внушавам си, че не е вкусна и така ми е по-лесно.“

По-скъпо, отколкото в Европа

Някои хранителни продукти струват в България повече, отколкото в богата Европа. За литър прясно мляко българите плащат 2 лева, а европейците – 0,50 евро. И месото често е по-скъпо.

Градината на балкона

Някои пенсионери са превърнали балконите си в малки „оранжерии„. Това е разсадът на баба Нели – в чашки от кафе и в кофички от кисело мляко.

Съкровищницата

Баба Нели си има още една „съкровищница„: нейното мазе. Там тя складира всякакви консерви – месо, компоти, лютеница, сладко. И ракия и вино, разбира се.

Поне имаме покрив над главата

Ремонт вкъщи не е правен от 30 години„, признава баба Мария. „Пари за такива екстри просто няма. Добре, че все пак не плащаме наеми. В България почти всеки живее в собствен дом – само това ни спасява„, казва възрастната жена.

Мебели за цял живот

Баба Нели разказва, че не си е купувала мебели от 40 години. „Дори не си мечтая за такива неща„, казва тя. За нова пералня е пестила години наред, а за нова печка няма пари, защото…

„Оставила съм си пари за погребението“

Ако си купя печка, няма да останат пари за погребението ми. А децата ми не са богати и не мога да ги натоварвам с такива разходи„, казва баба Нели.

Има и „богати“ пенсионери

В България има и „заможни“ пенсионери: 2,8% получават между 800 и 910 лева на месец, колкото е максималната пенсия. А 1,7% живеят с над 910 лева. На другия полюс са 3% от пенсионерите, които получават месечно под 118 лева.