С над 700 млн. активни потребители и повече от 300 млрд. изпратени текстови съобщения на месец, WhatsApp се нарежда сред най-големите оператори на лични данни.

И въпреки че приложението вече криптира всичките си съобщения, препоръчително е да имате едно наум при ползването на услугата и да защитите разговорите си. Специалистите от ESET посочват няколко съвета как да стане това.

Защитете с парола WhatsApp

Един от най-важните съвети е да заключите WhatsApp с парола или PIN код. Самото приложение няма такава функция, но можете да изтеглите друго, което да го направи – например Messenger and Chat Lock, Lock for WhatsApp и Secure Chat са Android приложения, които са създадени точно с тази цел.

Забранете показването на снимките от WhatsApp

Когато споделяме изображения с близките и приятелите си, последното нещо, което искаме, е тези снимки да се показват в общия Photostream.

За потребителите с iPhone спирането на споделянето им е лесно: Отидете в менюто на телефона си, Settings, след това „Privacy„, „Снимки„, и премахнете отметката WhatsApp от списъка с приложения на Photostream.

За Android потребителите спирането е малко по-сложно. С помощта на приложение, като ES File Explorer, намерете WhatsApp в папката „Снимки и Видео„. За всеки файл създайте такъв с разширение „nomedia„. Това ще спре показването на снимките в общия Photostream.

Малко повече потайност, моля

Не ви пречи, че хората виждат кога сте онлайн и офлайн? Да, това не звучи като кой знае колко издайническа инфoрмация, но всъщност не е точно така. Защото, ако злонамерени лица имат допълнителна информация за вас, тази подробност може да се окаже доста полезна за тях.

Помислете за служебните си контакти в работата – никой не иска шефа му да може да вижда кога е бил в WhatsApp докато е на работа. Можете да деактивирате или да ограничите кой да вижда статуса „видян за последно“ от „Профил“ → Меню → „Privacy“ в Android, IOS, Windows или Blackberry. Имайте предвид, че, ако го изключите и вие няма да можете да виждате този статус на другите потребители.

Ограничете достъпа до профилната си снимка

Вашата профилна снимка най-вероятно е взета от LinkedIn, Facebook или Twitter? Ако е така, при използване на WhatsApp, тя автоматично става публична. Всеки, с който някога сте говорили, или е взел от някъде телефонния ви номер, може да изтегли вашата снимка. След това, използвайки Google Image Search, много бързо да разбере повече за вас и вашите навици. Изберете профилната снимка да бъде видима „само от контакти“ от Privacy менюто в приложението.

Внимавайте за измами

Самият WhatsApp никога няма да се свърже с вас чрез съобщение. Също така, WhatsApp не изпраща имейли свързани с разговори, гласови съобщения, плащане, промени, снимки или видеоклипове, освен ако вие изрично не сте поискали тяхната помощ и подкрепа.

Ако получите съобщения, които предлагат безплатен абонамент за WhatsApp или ви насърчават да следвате връзки, с които да запазите профила си от изтриване, в повечето случаи са измами и не трябва да им се вярва.

Деактивирайте WhatsApp, ако загубите или откраднат телефона ви

лага на потребителите прости и ефективни съвети за сигурност, с които да могат да контролират профила си, ако телефонът бъде изгубен или откраднат. Също така, имате опция да заключите SIM картата през мобилния оператор.

WhatsApp препоръчва незабавно да активирате приложението със същия телефонен номер на друг телефон, с нова карта. Тъй като то може да се използва само от едно устройство и от един номер, старото приложение веднага се блокира. Ако нямате такава възможност, е добре да деактивирате профила си.

Внимавайте какви подробности споделяте в чата

Изпращайте лична информация само ако наистина е необходимо. И никога (наистина никога!) не изпращайте банкова информация и лични данни, както и подробности за социално осигуряване или кредитни карти.