#обективността на 24 часа, сега е времето да осъзнае за какво иде реч. Страницата по-долу представя в медията една позиция, която по магически път изчезва два часа по-късно.

На този етап втори кабинков лифт над Банско е напълно излишен. Това каза в ефира на bTV Никола Вапцаров, местен хотелиер и потомък на поета и революционер Никола Вапцаров.
По думите му опашките могат да се облекчат, като се позволи на хотелиерите да продават ски пасове от рецепцията.
Според Никола Вапцаров с организационни мерки човекопотокът може да се подобри поне с 40%.
Едното е да се отворят повече каси, другото е да се комбинира извозване на туристите догоре с бусчета, както и да се увеличи скоростта на лифта. В Банско се говори от всички, че той работи на минимална скорост”, отбеляза той.
Не може, когато има например ски олимпиада в Банско, да няма грам опашка, а в моменти, в които градът е почти празен, да стават километрични опашки. По този начин се създава впечатлението, че има проблем, а проблемът се създава от „Юлен”. Те действат с подмушване. Сега искат да сложат още една кабинка, след това ще започнат: „Малко ще изсечем, за да има ски, да има спорт, децата да са добре”, предположи Никола Вапцаров. Той изтъкна, че не е против развитието на Банско, а напротив, като хотелиер би се облагодетелствал.
Първоначалният план за Банско предвиждаше 7000 – 8000 легла при построяването на лифта. В момента са 18 000. Как ще ни гарантират, че като разширят ски зоната, няма изведнъж да започне отново да се строи”, попита той.
Тази гора от блокове, която отвращава хората, ни превърна в най-евтиния ски курорт в Европа. В момента в Тирол е по-евтино с картата, отколкото в Банско, но хотелите са по-скъпи, затова сигурно много хора идват в Банско”, допълни Вапцаров.
Най-успешният български скиор в алпийските дисциплини Петър Попангелов, който е и хотелиер на Боровец, коментира, че трябва да се развива туризмът във всички наши зимни курорти.

Stefka Sabotinova - Add the mountain (original)

Представителите на признати и разпознаваеми туристически сдружения предлагат: 

1. Да бъдат отменено изцяло Решение на МС 646/29.12.2017 г. в частта на приетите изменения в действащия План за управление на Национален парк Пирин ; 

2. Да бъде възложено на министъра на околната среда и водите да проведе подготовка за изменение в Плана за управление на НП Пирин, указващи специално възможност за строителство на втора кабинкова линия при съобразяване с разпоредбите за оценки и становища по Закона за опасване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие по отношение на подадени инвестиционни намерения. На база на предложенията по тези оценки да се подготви и окончателното предложение за изменение в ПУ на НП Пирин 

3. За бъде извършен икономически анализ и екологична оценка по Закона за опазване на околната среда и оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие на действащия Концесионен договор и Проекта за сключване на допълнително споразумение към концесионния договор за „Ски зона Банско“. 

4. Да бъде създадена експертна група по т.2 и т.3, която да предложи решения и Харта за устойчивото развитие в планините на България, включително на туристическите зони, места и точки (Vista point) и развитието на отговорен туризъм в цяла Стара планина и нейните предпланини и подбалканската котловина, Средна гора, Странджа, Родопи, Рила, Пирин, Осогово, Беласица и Славянка и Витоша.

Предложението е в работната група да влязат ограничен брой представители на ключовите в конфликта заинтересовани страни (общо до 7-8 човека) – по един представител съответно на държавната власт, местната власт, научните институции, инвеститорите (вкл. концесионера), туристическия бранш, екокоалицията и туристическите сдружения. 

Своевременното разрешаване на този конфликт би бил голям успех в светлината на Европредседателството на България и ще укрепи авторитета на правителствената коалиция, посочват в становището си представителите на туроператорите и травъл агентите.