MH17: крие ли нещо Москва?

Изминаха три години от катастрофата с MH17. Все още обаче има куп неизяснени въпроси. Кой е отговорен за изстрелването на ракетата? Кои са конкретните извършители? И крие ли нещо Москва? Истината трябва да излезе наяве.

Близките и приятелите на жертвите, загинали при полет MH17, никога няма да забравят 17 юли 2014. На този ден ракета „Бук„, изстреляна над Източна Украйна, уби всичките 298 пътници, летящи със самолета на Малайзийските авиолинии, изпълняващ въпросния полет. 298 дръвчета, засадени в „гората на спомена“ край амстердамското летище „Схипхол“ днес напомнят за невинните жертви. Около младите дръвчета растат слънчогледи, които символизират местността, над която е бил свален самолетът, и така напомнят за войната в Източна Украйна.

Това е войната!

Катастрофата с MH17 не е самолетна авария. Тя не е плод на технически проблем. Не е и резултат от грешка на пилота, нито пък е предизвикана от лоши метеорологични условия. Пътниците и екипажът стават жертва на военни действия. Украйна е трябвало да затвори въздушното пространство над Донбас и това се знае отдавна. Тя обаче предприема тази крачка твърде късно. Затова и Киев носи част от вината за тази трагедия.

Netherlands opens MH17 monument three years after tragedy

Но кой е отговорен за изстрелването на ракетата? Кои са били конкретните извършители и дали в случая не става дума за военно престъпление? Тези въпроси трябва да бъдат изяснени.

Холандия, откъдето са повечето жертви, междувременно обяви позицията си: отговорните за случилото се трябва да бъдат съдени, макар че досега още не са издадени никакви заповеди за арест.

Още през миналата година бе представен доклад, който съдържаше огромен брой доказателствен материал, изготвен от международен следователски екип. Според него,  вина имат както проруските сепаратисти, така и Москва. В доклада се казва, че самолетът, изпълняващ полет MH17, е бил свален от „руска ракета Бук„. Следователите са локализирали и мястото, от което е изстреляна ракетата – а то също навежда на мисълта, че вината вероятно е на проруските сепаратисти. Въпросната ракета е била доставена непосредствено преди това от Русия в Източна Украйна. Транспортното средство после се е върнало обратно в Русия. Следователите дори са проследили маршрута на камиона и твърдят, че са идентифицирали многобройни лица, придружавали транспорта на ракетата. Имената им обаче досега не са били споменавани публично.

Ясно е, че, ако се стигне до съдебен процес, той ще представлява истинско предизвикателство и то не само от гледна точка на наказателното право. Процесът би имал огромно политическо измерение.  Защото, ако следователите се окажат прави, това ще означава, че някой в Русия е разпоредил изстрелването на ракетата в Източна Украйна. А подобно нещо е невъзможно без политическото съгласие на Москва. Ако тези обвинения се окажат състоятелни, вината на Русия за свалянето на самолета, а и за намесата ѝ във войната, водена в Донбас, би била на практика доказана. Кремъл обаче и до днес отрича да е замесен във военните действия там.

Кога ще научим истината?

От три години насам Русия упорито се опитва с все нови теории да прехвърли вината за трагедията на украинците. Кремъл обаче все още не е представил доказателства за твърденията си. Вместо това той критикува разследванията по случая като едностранчиви. При това именно Русия беше страната, която осуети провеждането на независимо разследване на причините за катастрофата в Съвета за сигурност на ООН. Всичко това засилва впечатлението, че Москва има какво да крие.

Тъкмо и поради тази причина трябва да се потърси юридическа отговорност за трагедията. Ясно е, че това няма да улесни отношенията с Русия. Но една правова държава няма избор: тя трябва да се погрижи за възтържествуването на справедливостта. Затова предполагаемите извършители, също както и онези, които носят политическата отговорност за деянието, трябва да бъдат изправени пред съда. Дори процесът да продължи с години: истината трябва да излезе наяве!