Издирват атентатора от Страсбург

Strasbourg Strasbourg

Издирват атентатора от Страсбург

Предполагаемият извършител се казва Шериф Ш. и е известен на полицията. Снощи той уби 3 и рани 13 души в Страсбург. Издирването му е в пълен ход.

Петима души бяха арестувани, но извършителят на снощното покушение още се укрива. Трима бяха убити и 13 ранени в резултат от покушението в Страсбург. Извършител вероятно е 29-годишният Шериф Ш., каза германският експерт по тероризма Михаел Гьоченберг, позовавайки се на източници в службите за сигурност. Шериф Ш. е френски гражданин с алжирски корени, който през 2016-2017 година е бил зад решетките в Германия заради кражби, след което бил върнат във Франция. Тамошните власти му наложили ограничения в свободата на придвижване. Френските служби смятали както Шериф Ш., така и брат му за опасни. Нощес беше претърсено жилището му, където очевидно са били намерени и ръчни гранати.

След покушението снощи френското правителство обяви най-висока степен на терористична опасност. Вътрешният министър Кристоф Кастанер съобщи, че в издирването на извършителя участват около 350 души – полиция, специални части, войска, плюс хеликоптери. Като към Страсбург са насочени още подкрепления. Германската полиция контролира граничните пунктове с Франция.

Около 20 часа във вторник заподозреният открил огън в близост до Коледния базар в Страсбург, след което продължил акцията си на още две места. Редом с тримата убити има и 13 ранени, осем от които са в тежко състояние. По време на бягството си извършителят на два пъти влязъл в престрелки със силите за сигурност. Твърди се, че в тези престрелки той е бил ранен. Френски медии съобщават, че заподозреният успял да избяга с откраднато такси. В момента го издирват с югоизточния квартал на Страсбург Нойдорф. Полицията призова гражданите да запазят спокойствие и да следват указанията на властите.

Френският президент Еманюел Макрон обеща държавна подкрепа за жертвите и техните близки. Макрон свика и кризисно съвещание в Париж.

През последните години Франция на няколко пъти беше разтърсена от ислямистки покушения. От началото на 2015 година досега жертва на такива покушения станаха над 240 души. Коледният базар в Страсбург е един от най-старите и най-големите в Европа. Силите за сигурност отдавна смятат, че този базар е потенциална цел за терористите и строго го охраняват.

About Другата гледна точка
Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.