чт. дек. 1st, 2022

Изборите, на които победи балотажът

Над 40 процента избирателна активност, липса на драстични нарушения и липса на изненади – така завърши първият ден от местните избори, който на редица места ще бъде последван от втори. Балотажите са на трети ноември.

Гласувайте, за да не оставяте някой друг да определя бъдещето ви, гласувайте за най-подготвената личност, гласувайте за промяна – от една страна, от друга – гласувайте за продължаване на успешната работа и реализиране на вече започнатите проекти. Това бяха част от призивите, отправени днес от политиците към избирателите (общо 6 227 901 души с право на глас или със 136 000 по-малко, отколкото на предишните местни избори през 2015-а). Средно около 40 процента – на толкова възлезе избирателната активност с малки изключения (над 50 на сто в Благоевград) на фона на над 53 процента преди четири години.

Според първите данни от екзит половете в София балотажът е неизбежен – Йорданка Фандъкова от ГЕРБ води с между 32,8 и 35,4 процента според проучванията на различните социологически агенции, Мая Манолова, независимата кандидатка, подкрепена от БСП, има между 23,1 и 26,2 процента. На следващите места са Борислав Игнатов от „Демократична България“ с около 15 процента и на малко отстояние от него – независимят кандидат Борис Бонев с между 10 и 13 на сто прогнозни резултати. Това е една от най-големите интриги, посочиха социолозите, според някои от които преднината на Фандъкова е убедителна, а според други – балотажът може да се окаже непредсказуем, ако опонентите на сегашната кметица обединят привържениците си.

Балотажи се очертават и в редица други градове, относително ясно за момента е къде най-вероятно няма да се наложи второ отиване до урните: в Бургас, където Димитър Николов от ГЕРБ има според екзит половете 64 процента, и в Кърджали, където засега резултатът на Хасан Азис от ДПС е 49,9 процента, по информация от „Галъп„. Една от изненадите, както отбелязват социолозите, е в Пловдив, където Здравко Димитров, кандидатът на ГЕРБ, е постигнал 33,5 процента, а второто място е заето от Дани Каназирева, кандидатка на коалиция „Съюз за Пловдив“ с 20,8 процента по данни на „Алфа Рисърч„. Същата социологическа агенция дава 49,5 процента на досегашния кмет на Варна Иван Портних от ГЕРБ, но не изключва непременно варианта балотаж, без да е ясно отсега кой би бил конкурентът на Портних. Предварителните резултати от Русе отреждат първа позиция на Пенчо Милков от БСП, втора – на Диана Иванова от ГЕРБ с 26,1 на сто.

Партиите и коалициите, получили регистрация за участие в местните избори, бяха 66, кандидатите – общо 36 251 души.