сб. дек. 3rd, 2022

Доц. Иво Христов цитира шокиращи цифри, според които в България от битова престъпност, нещастни случаи и война по пътищата загиват почти толкова хора, колкото биват убивани на териториите, контролирани от „Ислямска държава“. „И най-трагичното е, че ние въобще не осъзнаваме драматизма и блатото, в което сме затънали. Това, което се представя за гражданска енергия, са всъщност мехурчетата на гниещия труп на България“, каза доц. Христов

Той е убеден, че трябва да има смяна на цялата система, защото счита, че в сегашната система има мощни сили, които са заинтересовани от продължаването на „мъртвешкото статукво“, от „дебилизирането на нацията“, от наркотизирането й. Според него тези сили не съжаляват, когато българите напускат родината си, а напротив – искат хората да напускат България: „Колкото по-малко критично вещество има тук, толкова по-добре за статуквото“.

Доц. Иво Христов смята, че в момента в България липсва базата, за да има въобще демокрация. По думите му за тази база е нужно да има хора със собствен, най-вече икономически гръбнак. Според него, за да си гражданин трябва да си икономически независим, а оттам и политически независим. В този ред на мисли социологът припомни и приватизацията от 90-те години, която той определи като дивашка. Чрез нея, според доц. Христов, са били унищожени спестяванията на хората, а също така е била отнета възможността хората да бъдат „творци на собствената си съдба“.

Доц. Христов отбеляза, че не е останало нито едно предприятие и следователно няма индустрия, която да има нужда от умни хора. „Ако се разходиш около Северна България – около Плевен, Левски, ще видиш все едно страна, която е воювала“, начерта още една мрачна картина пред водещия доцент Христов.

Трябвало образованието да бъде насочено към бизнеса. Кой бизнес, бе Слави? Този за смяна на мръсните чаршафи? Той да не би да има нужда от хора с високи образователни качества? Те имат нужда от роби, които да разделят две и две.“ – продължи гостът на Слави. Доц. Иво Христов стигна и по-далеч като определи икономиката на България като на страна от Третия свят. Според него България има три източника на финансиране – „помощи, не казвам финансиране, защото това са мизерни трохи, от Европейския съюз“, от контрабанда и от енергетика.

А по повод на децата, които имат смартфони той заяви следното: „Тези деца са убедени, че живеят в най-свободния от всички възможни светове, всъщност неосъзнавайки, че са роби“.